Мария Габриел: 2022 г. предоставя много възможности с удвоения бюджет по програма "Еразъм"

Комедиен сериал разкрива по забавен начин как функционират европейските институции

25.12.2021 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

От 14 на 28 млрд. евро се увеличават средствата по програма "Еразъм" на Европейския съюз. За първи път през 2022 г. се дава възможност от нея да се възползват не само студенти. 

"Програма "Еразъм" навършва 35 г. В момент на криза успяхме да отстоим този двоен бюджет. Програмата ще бъде нова в три направления - за първи път включваме и основното и средното образование, и възрастните, които имат желание за мобилност и придобиване на опит", заяви еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел пред "Брюксел 1". 

Всеки може да кандидатства по програмата. А 2022 г. е определена като Европейска година на младежта.

"Младите хора не искат да се говори само как през тези 2 години пандемия са страдали. Когато ги питахме кои да бъдат трите теми в Европейската година на младежта, те посочиха образование и обучение, климатични промени и психическо здраве", подчерта еврокомисарят пред Bulgaria ON AIR. 

А как функционират европейските институции е тема на комедиен сериал, чиято премиера се състоя. 

"В Европа имаме нужда от сериали, които по достъпен и забавен начин да представят работата на европейските институции. Eкипът е поставил основен акцент в първия сезон върху млад човек, който може да стане асистент на евродепутат. Темата се оказа в центъра на сериозни дискусии, това е част от живота в Европейския парламент. Хубавото е, че винаги имаш ментор, който ти обяснява и те въвежда. В сериала много интересно се противопоставят различните персонажи", разкри Мария Габриел пред Bulgaria ON AIR. 

И уточни, че във втория сезон се представят триалозите - разговорите между ЕК, Съветът на министрите и държавите членки на Европейския парламент. 

"Там има невероятни битки, които са продължавали и по 36 часа. В тях е вижда логиката на европейските действия", добави еврокомисарят. 

Първият сезон е финансиран по програма "Творческа Европа", за която Мария Габриел отговаря. А надеждата е проектът на тези млади хора да вдъхнови други. А крайната цел - Европа да бъде привлекателно място за реализация на младежите и хората в активна възраст.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК