Нигерия унищожи 1 млн. ваксини с изтекъл срок на годност и обвини развитите страни

В най-гъсто населената държава в Африка са ваксинирани по-малко от 3% от пълнолетното население

23.12.2021 | 11:57 Редактор: Тодор Петров
Нигерия унищожи 1 млн. ваксини с изтекъл срок на годност и обвини развитите страни

В Нигерия бяха изгорени повече от 1 милион дози от ваксината на AstraZeneca. Те са получени от развитите страни и са били с изтичащ срок на годност преди няколко месеца, а в крайна сметка, според властите, срокът им на годност е изтекъл наскоро. 

"Изтеглихме успешно 1,06 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, които бяха с изтекъл срок на годност", обяви д-р Файсал Шуаиб, директор на националната агенция, която отговаря за имунизационната програма.

"Когато тези ваксини ни бяха предложени, ние знаехме, че имат кратък живот, но живеем в среда, в която снабдяването с ваксини е много трудно", обясни Файсал Шуаиб. 

"В онзи момент ваксините не бяха достъпни заради национализъм, който вземаше превес по отношение на ваксините. Развитите страни си бяха набавили тези ваксини, след това ги бяха складирали и после, когато срокът им на годност беше напът да изтече, ни ги предложиха", подчерта Файсал Шуаиб.

В най-гъсто населената държава в Африка до момента са ваксинирани около 4 милиона души, или по-малко от 3% от пълнолетното население, което е много далеч от целта на правителството за ваксиниране на 112 милиона души до края на 2022 г., предава Le Parisien. 

Изправени пред четвъртата вълна

Здравните власти обявиха в понеделник, че държавата е изправена пред четвъртата вълна от новия коронавирус, и призоваха за стриктното спазване на здравните мерки по време на празниците. Според комюнике на Нигерийския център за контрол на заболяванията (NCDC ), през последните две седмици в Нигерия е  отчетен ръст с 500% на броя на потвърдените случаи заради вариантите Делта и Омикрон.

Държавата официално отчете около 225 000 случая и по-малко от 3000 починали. Тези числа не са много големи, имайки предвид 220-те милиона жители на Нигерия, но са силно подценени, тъй като броят на направените тестове е много малък. 

Голяма част от населението игнорира Ковид-19 и често приписва симптомите си на маларията - болест, която според здравните власти убива 9-10 души на всеки час в Нигерия. И все пак възможности за безплатно тестване за Ковид-19 почти не съществуват, а цената на PCR тестовете се равнява на една месечна заплата за по-голямата част от населението, което живее в бедност.

Превод от френски: Мартина Шивачева

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК