Откриха нов "подвид" на варианта Омикрон

Той е открит в пробите на втория австралиец, заразен с коронавирусния вариант

08.12.2021 | 12:23 Редактор: Здравко Черкезов
Откриха нов

Учени от австралийския щат Куинсланд са изолирали генетичен "подвид" на новия щам на коронавируса Омикрон, съобщава "Гардиън".

Той е открит в пробите на втория австралиец, заразен с Омикрон, който наскоро е пристигнал от Нигерия, заяви министърът на здравеопазването на Куинсланд Ивет Д'Ат.

"Искам да изкажа огромна благодарност на нашите съдебномедицински и научни служби, защото работата им с международния комитет доведе до прекласифицирането на Омикрон на два подвида и двата са тук, в Куинсланд", каза тя.

Професор Питър Колиньон, лекар по инфекциозни болести и микробиолог в Австралийския национален университет, смята, че новият подвариант вероятно ще се разпространи в различни части на света, но не може да се нарече нов щам.

"Не мисля, че може да се нарече нов вариант, това е подтип. Нов вариант означава значителна промяна в сравнение с щамовете, които вече имаме", обясни ученият, цитиран от БГНЕС.

Според 9News, позовавайки се на експерти, новият вариант на SARS-CoV-2 е запазил около половината от генетичните промени на Омикрон. Според изпълняващия длъжността главен лекар на Австралия Питър Ейткън обаче, за разлика от предшественика си, подвариантът не притежава такова качество като "отпадане на S-гена". Вероятно това ще затруднява откриването му чрез PCR тест.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 5 месеца
Ваксина след ваксина... Сигнализирай за неуместен коментар