Влияе ли Ковид-19 върху бременността и раждането?

Не е установен висок ръст от неблагоприятни ефекти 

20.12.2021 | 10:25 Редактор: Ваня Кузманова
Влияе ли Ковид-19 върху бременността и раждането?

Инфекцията със SARS-CoV-2 по време на бременност не е без риск за бъдещата майка, която се оказва по-уязвима към определени патологични усложнения.

Екип от лекари от Парижкия университет е публикувал в научното списание PLoS Medicine, ново проучване, което има за цел да определи рисковете за бременност и раждане при бременни жени с инфекция от SARS-CoV-2 в сравнение със здрави жени без диагностицирана инфекция.

При повечето заразени пациенти симптомите на Ковид-19 са леки и лесни за овладяване. В някои случаи Ковид-19 може да причини по-сериозно заболяване, изискващо хоспитализация и интензивни грижи. В Европа смъртността след сериозна инфекция със SARS-CoV-2 е между 4% и 4,5%.

Очевидно някои фактори като възраст и затлъстяване могат да бъдат рискови фактори за развитие на тежка форма на заболяването. Последиците от инфекция със SARS-CoV-2 при бременни жени поставят много въпроси пред лекарите и изследователите.

Въпреки това към днешна дата са проведени малко проучвания за неблагоприятните ефекти на Ковид-19 върху протичането на бременността. В проучването екипът от гинеколози се е опитал да определи последствията от Ковид-19 върху бременността и раждането.

При бременните жени, които са били с доказана SARS-CoV-2 инфекция, не е установен по-висок риск от прекъсване на бременността, гестационен диабет, предлежание или отлепване на плацентата.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК