Важна информация за бременността и Ковид-19

Няма доказателства, че жените с Ковид-19 не трябва да раждат вагинално

02.11.2021 | 21:05 Редактор: Жаклина Иванова
Важна информация за бременността и Ковид-19

Болниците и родилните отделения имат въведени протоколи за Ковид-19, за да защитят бременната и нейното новородено. Важно е да вземате всички здравни решения с лекаря, който проследява бременността.

Ако имам Ковид-19, мога ли да го предам на бебето си по време на бременност или раждане?

Според няколко доклада някои новородени са дали положителна проба за Ковид-19. Но това не означава непременно, че са били заразени от майките си вътреутробно. Най-честият начин за заразяване с Ковид-19 е чрез респираторни капчици, които болен или заразоносител кашля или киха. Експертите смятат, че е по-вероятно заразените бебета да се инфектират след раждането от майка си или от друг близък.

Какво да очаквате по време на раждане?

Няма доказателства, че жените с Ковид-19 не трябва да раждат вагинално. Но самото раждане може да протече по различен начин от очакванията на бременната.

Група експерти предполага, че ако майката има Ковид-19, може да е полезно да се остави верниксът - бяло, восъчно покритие върху кожата на новородените - за 24 часа след раждането. Верниксът съдържа антимикробни вещества, които могат да предпазят от инфекция.

Вече знаем, че вирусът, причиняващ Ковид-19, се разпространява главно чрез близък контакт със заразен човек чрез дихателната система. Все още не е известно дали бременна жена с Ковид-19 може да предаде вируса, който причинява Ковид-19 на нейния плод по други пътища на вертикално предаване (преди, по време или след раждането).

Въпреки това, в ограничени скорошни изследвания на бебета, родени от майки с Ковид-19, никое от бебетата не е дало положителен тест за вируса, който причинява вируса. Освен това той не е изолиран от проби от околоплодна течност или кърма.

Няма доказателства, че самият вирус може да доведе до вродени дефекти, спонтанен аборт или други проблеми. Но треската в ранна бременност, предизвикана от Ковид-19 или друга причина, може да повиши риска за вродени дефекти. А тежките белодробни заболявания в края на бременността могат да увеличат риска от преждевременно раждане. Някои бебета, чиито майки са били с коронавирус, са родени недоносени. Но все още не е ясно дали вирусът е причина за това.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК