Леонид Волков за "Брюксел 1": Огромни финансови потоци напускат Русия

Никой в Европа и България не пита откъде са парите в брой за хотели и замъци

18.12.2021 | 18:33 Редактор: Здравко Черкезов

Близкият партньор и съветник на руския опозиционер Алексей Навални – Леонид Волков, даде в ЕП в Страсбург специално интервю за предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR. Волков беше в ЕП по повод отличаването на Навални с Наградата "Сахаров".

Самият Навални – един от най-отявлените критици на президента Путин, беше отличен с наградата задочно, защото се намира в затворническа колония в Русия. Наградата бе връчена на дъщеря му Дария.

"В затвора третират Навални зле. Изградили са система, която подкрепя натиска, включващ всичко освен физически мъчения. Разрешено е да се прилага всякакъв психологически натиск срещу него и те правят всичко възможно да настроят другите затворници срещу него. Реално те са изградили система, която го изолира, без той да е в вкаран в карцера. Не допускат никакъв човешки контакт между него и другите затворници, на никого не е разрешено да разговаря с него и така нататък. Въпреки това той е смел, запазил е високия си дух и много работи. Успяваме да поддържаме връзка с него чрез адвокатите и това ни позволява да обменяме новини, да обсъждаме политически проекти и да работим заедно", казва Леонид Волков в разговор с водещата Милена Милотинова.

Навални е заплашен от 23 години затвор, твърди Волков.

"Има шест нови обвинения повдигнати срещу него, които скоро ще бъдат разгледани от руския съд. А ние добре познаваме руските съдилища и как работят те. Обвиненията са най-различни – от екстремизъм до създаване на религиозна секта, от присвояване на дарения до склоняване на непълнолетни към незаконна дейност. Реално те го обвиняват във всички възможни грехове. Така че, в момента... Алексей Навални е личният затворник на Владимир Путин.

Но технически той излежава присъда от 2014 за присвояване на средства от френската компания Ив Роше. Тази присъда беше отменена от Европейския съд по правата на човека тук в Страсбург, като съдът обяви, че присъдата е напълно незаконна и на Навални беше дадена условна присъда.

После, тази условна присъда беше заменена с реалното ѝ излежаване в затвора. Той наруши правилата на условната си присъда, защото беше в кома, а после трябваше да се възстанови в Германия.

Смятам, че дори и Путин осъзнава, че това е лишено от смисъл, твърде слабо, за да задържи опозиционен политик номер едно в затвора заради толкова недействителни основания. Затова той иска да построи обвинение, което да изглежда по-солидно пред общественото мнение и затова се опитват да представят случая така: Това е екстремист, които е отговорен за всякакви възможни престъпления." И този съдебен процес ще започне много скоро – през януари или февруари", казва Волков и добавя:

"Това няма нищо общо с руския съд, нищо общо с руската правна система, нищо общо с руската съдебна система. Става дума за решението на един човек – Владимир Путин. Той лично решава дали да остави Алексей Навални в затвора или да го освободи, как да го третира. Дори и този подход на психологически мъчения се осъществява с личното разрешение на Владимир Путин. Това, което ние искаме и Европа да направи е да ни помогне да засилим натиска над Владимир Путин, за да го принудим да промени решението си."

По отношение на отравянето на Навални с "Новичок" Леонид Волков казва:

"Нека Ви изненадам – разследване няма. Руски гражданин е бил отровен на руска територия. Но Русия отрича очевидното. Руският външен министър Лавров и самият Путин отричат очевидното. Те се присмиват в лицето на Европа и казват, че всички факти установени от професионални химици от Германия, Швеция, Франция и Организацията за забрана на химическите оръжия не доказват нищо. И те не започват разследване, в Русия не се провежда разследване на отравянето на Алексей. А в други държави няма разследване, защото руски гражданин е бил отровен в Русия. Единствено Организацията за забрана на химическите оръжия направи нещо като поиска Русия да отговори на повдигнатите въпроси. Отговорите са очевидни, но Русия просто отказва да поеме отговорност."

На въпрос на водещата Милена Милотинова има ли връзка между отравянето на Навални и други отравяния с "Новичок" в Европа, Волков отговаря: "Разбира се, отравянето на Алексей Навални следва почти същия модел като това на Eмилиян Гебрев в България и другите нападения с химически отрови в Европа."

"Путин е международен терорист", твърди Волков, "а виждаме, че Меркел, Макрон, Байдън се опитват да разговарят с него като с равен."

По думите на Леонид Волков Русия изнася корупция в ЕС.

"По официални данни на руското министерство на финансите се вижда, че капиталовите потоци, напускащи страната възлизат на 60 милиарда долара годишно. И това са само официалните данни.

Тук не се включва незаконния износ на пари в куфарчета. Огромната част от тези пари отива в Европа и се използва за покупките на вили, замъци, хотели, луксозни яхти, частни самолети и така нататък. Заедно с парите върви и корупцията. В голямата си част тази корупция е възможна и заради корупционните посредници в европейските държави – юридически фирми, агенции за недвижими имоти и други.

Преди седем години, през 2014 проведохме разследване наречено "От Русия с пари". Наш приятел се престори на руски държавен служител и посети няколко от най-големите агенции за недвижими имоти в Лондон и им каза: "Аз съм руски държавен служител, имам 10 милиона лири в брой. Ще ми помогнете ли да си купя имот тук, в Лондон, но така че никой да не задава въпроси за това откъде идват парите." От петте най-големи фирми за недвижими имоти в Лондон, четири не са му отказали.

Смятам, че същото се случва и с цели комплекси от луксозни апартаменти в Слънчев бряг и на други места по българското Черноморие. Хората отиват с много пари в брой и никой не задава въпроси", казва Волков.

По думите му руският президент струпва оръжие по границата с Украйна "за да принуди Запада да започне преговори, да се превърне отново във важна фигура на международната сцена и да излезе от изолацията. Да принуди президента Байдън да му се обади, да принуди НАТО да разговаря с него, да отвлече вниманието от вътрешната политика на Русия, където хората са подлагани на мъчения, убивани са, а независимите организации са закрити."

Гледайте цялото интервю във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК