САЩ: Не залагайте на ваксината на J&J, ако има на Pfizer или Moderna

Ваксините с иРНК осигуряват по-голяма защита и по-малко рискове

17.12.2021 | 10:20 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ: Не залагайте на ваксината на J&J, ако има на Pfizer или Moderna

Хората не трябва да използват ваксина на Johnson & Johnson (J&J) срещу Ковид-19, при налични ваксини на Pfizer/BioNTech и на Moderna, заявиха от Центровете за контрол и превенция на  болестите (CDC).

Данните на CDC показват, че най-малко 54 души в САЩ, повечето от които жени, са били хоспитализирани заради кръвни съсиреци, а девет души са починали след ваксиниране с J&J.

Препоръката да се избират с предимство ваксини на Pfizer и Moderna бе направена от директора на CDC д-р Рошел Валенски след изслушване на членовете на Консултативния комитет на агенцията по имунизационни практики за риска от редки, но животозастрашаващи кръвни съсиреци, свързани с ваксината на Johnson & Johnson.

Консултативният комитет се срещна, след като Администрацията по храните и лекарствата обяви, че са добавили противопоказание към ваксината на Johnson & Johnson за хора, които преди това са развили тромбоза със синдром на тромбоцитопения, след като са получили една доза от ваксината - те не трябва да получават втора доза.

От Администрацията също така заявяват, че най-високата честота на докладване на проблем с кръвни съсиреци  - около 1 случай на 100 000 дози - е бил при жени на възраст от 30 до 49 години. Около 15% от тези случаи са били фатални.

Консултативният комитет препоръчва ваксините на Pfizer и Moderna  да бъдат "предпочитан" варианти за възрастни, като в крайна сметка заключава, че ваксините с иРНК осигуряват по-голяма защита и по-малко рискове. Някои специалисти обаче твърдят, че те предизвикват понякога сърдечни проблеми, предаде БНР.

Препоръката не забранява използването на ваксините на Johnson & Johnson, но настоява, че другите опции са по-добър избор.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК