Промоции, любезни комшии и невероятна храна - Одрин не спира да привлича българите

Всяка туристическа агенция в близките областни градове организира т.нар. шопинг турове

17.12.2021 | 08:20 Редактор: Жаклина Иванова
Промоции, любезни комшии и невероятна храна - Одрин не спира да привлича българите

Евтини стоки, любезни комшии, вкусна храна, магията на Ориента - това са основните причини за километрични опашки през почивните дни на границата с Турция. Три или четири часа са нужни понякога на контролно-пропускателен пункт "Лесово-Хамзабейли", за да стигнат българските туристи до Одрин.

Преобладават регистрационните номера на автомобили от близките до Турция райони Ямбол, Сливен и Бургас, но не липсват и такива от Варна, Шумен, Смолян и София. Често туристите нощуват в одринските хотели, а помощ за посещението си откриват във Facebook групи, където обменят ценна информация за нужните документи на границата, цената на лирата, която не спира да пада, евтини магазини с качествени стоки, възможности за доставка и полезни съвети.

Всяка туристическа агенция в близките областни градове организира т.нар. шопинг турове до Одрин, като в последните години българите откриват и нови направления, също толкова примамливи с ниски цени и хубави стоки. Сред тях са Чорлу и Люлебургас.

Всеки уважаващ себе си турист знае, че трябва да пристигне рано, за да му остане време да пазарува и пълноценно да се наслади на престоя си в Одрин. Задължително е да напълниш торбите с перилни препарати, локум, баклава, кори за баница, подправки, зехтин, маслини, кафе, сирене, кашкавал, ядки. Търговията става и в златарските ателиета, парфюмериите и аптеките, където в ранния следобед вече липсват определени лекарства. Цените на медикаментите са в пъти по-ниски от тези в България и много хора разчитат на това дори за животоспасяващи лекарства.

Бъдещите абитуриенти и техните родители месеци преди баловете започват проучвателни експедиции по одринските магазини, за да се сдобият с ефектни рокли и костюми, бижута, аксесоари.

Шопинг туризмът се превръща в кулинарен около обяд, когато изморените туристи сядат в гостоприемните заведения на емблематичните джигер тава, шкембе чорба, лахмаджун, кюфтета, сутляш, баклава и кюнефе. Повечето от търговците и сервитьорите говорят български достатъчно, за да се разберат с клиента и да го оставят доволен.

Събрали сили, пазаруващите, превзели вече борси, магазинчета и т.нар. чаршии, тръгват в ранния следобед към големите търговски центрове. И там цените са по-ниски от тези в България, особено ако случат на "indirim" - турската дума за намаление и промоция, информира БТА.

В края на изтощителния ден на ГКПП при "Хамзабейли" се срещат отново пътуващите от сутринта, като автомобилите са "клекнали" от тежестта на покупките, а в автобусите няма място за пътниците от торбите им. Стига се и до скандали заради дългото чакане на границата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК