Лирата продължава да пада, Ердоган вдига минималната заплата

Повече от 40% от всички работници в Турция получават минимално заплащане

16.12.2021 | 11:13 Редактор: Ваня Кузманова
Лирата продължава да пада, Ердоган вдига минималната заплата

Очаква се президентът Реджеп Ердоган да повиши минималната заплата в Турция за 2022 г., казаха пред Bloomberg запознати с плана.

Размерът на очакваното покачване не беше веднага ясен. Повече от 40% от всички работници в Турция получават минимална заплата, според социалноосигурителната институция в страната, което означава, че повишението ще се разпространи широко в икономиката в момент, когато проучванията показват, че популярността на Ердоган намалява.

Месечната минимална работна заплата за 2021 г. беше 2 826 лири – това съответстваше на 380 долара в началото на годината, но падна до 186 долара с 51% обезценка на лирата тази година.

Турската лира падна до още едно рекордно ниско ниво, докато търговците се подготвяха Централната банка да продължи с цикъла на облекчаване, който раздухва инфлацията и подкопава валутата.

Лирата се понижи с цели 3,1%, надминавайки психологически важната граница от 15 лири за долар за първи път. Валутата намали по-късно част от това отстъпление, за да се търгува с 1,4% по-слабо при 15,0252 за долар към 9:39 часа в Истанбул.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК