Нов срив на турската лира, Централната банка не успява да спре обезценяването

Нестабилността може да бъде свързана с промени в лихвените проценти в други страни

13.12.2021 | 10:36 Редактор: Теодора Патронова
Нов срив на турската лира, Централната банка не успява да спре обезценяването

За пореден път турската лира срина стойността си, надхвърляйки 14 лири за 1 щатски долар. Според данните от търговете на валутните борси, в момента курсът на лирата се колебае между 14,5 и 14,8 за долар. В края на миналата седмица борсите затвориха при курс 13,85 лири за долар.

Преди това Централната банка на Турция предприе поредната валутна интервенция, когато лирата падна до нива 13,95 за долар и заплашваше да надхвърли 14 лири за щатски долар. През последните 10 дни Централната банка три пъти пуска долари в обращение, но този ход не помогна да се спре обезценяването на турската национална валута.

Както отбелязва телевизионният канал NTV, настоящата нестабилност може да бъде свързана с очакванията на инвеститорите и брокерите за промени в лихвените проценти в САЩ, Европа, Великобритания, както и в Русия и Япония, съобщи БГНЕС.

От началото на тази година турската валута поевтиня почти два пъти спрямо долара и еврото, което се превърна в един от най-големите спадове в стойността ѝ през последните години. През януари един американски долар беше даден около 7,3 лири.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК