Ще успее ли Ердоган да спаси турската икономика с китайския модел?

Хората в Турция буквално изнемогват

09.12.2021 | 10:26 Редактор: Теодора Патронова
Ще успее ли Ердоган да спаси турската икономика с китайския модел?

Високата инфлация тресе турската икономика вече от години. Неудържимият ръст на цените изпива силите на населението: ток, отопление, бензин, жилище, основни хранителни продукти, всичко това вече се купува на нечувано високи цени.

Много турци са особено гневни поради факта, че президентът Реджеп Ердоган и правителството в Анкара не предприемат нищо, за да обърнат тази тенденция. Дори напротив.

Показаха го последните седмици. По нареждане на Ердоган Централната банка свали отново водещата лихва от 16 на 15 процента. А да снижаваш лихвата във времена на инфлация – това е нещо твърде необичайно. Емисионните банки обикновено вдигат водещата лихва, когато искат да възпрат поскъпването.

Наказанието за грешката дойде съвсем закономерно: турската лира се срути. Сега един щатски долар вече струва 14 лири – около 50% повече, отколкото преди месец. Съответно ускорение получи и инфлацията, която в момента се движи около 21%, пише DW.

Който е мислил, че след това фиаско Ердоган ще промени курса си, остана разочарован. Напротив, президентът в момента апелира към хората да проявят търпение и обещава, че монетарната му политика дългосрочно ще даде добри резултати.

Президентът вярва, че скоро инвестициите и производството ще дръпнат нагоре, че ще се усили и турският износ. Философията на сегашната икономическа и финансова политика, водена от Анкара, се приближавала до "китайския модел", заявил Ердоган пред ръководството на неговата Партия на справедливостта и развитието.

Ердоган вижда и други общи черти между Китай и Турция. Двете икономики успяха да запазят някакъв икономически прираст дори през кризисната 2020 година, в разгара на пандемията. И двете страни привличат много чуждестранни инвеститори, защото цената на труда и на производството е ниска. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК