Температурен рекорд за Арктика, учени бият тревога за климата

2020 г. се нареди сред трите най-топли години в историята на наблюденията

14.12.2021 | 11:56 Редактор: Искра Ангелова
Температурен рекорд за Арктика, учени бият тревога за климата

Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, потвърди температурния рекорд за Арктика: 38 градуса по Целзий, регистриран в руския град Верхоянск на 20 юни 2020 г. - нов "тревожен сигнал за климатичните промени", предаде Франс прес.

"Новият рекорд "бие тревога по повод промените в нашия климат", изтъкна генералният секретар на СМО Петери Таалас. "Същата година е отбелязан рекорд и в Антарктика - 18,3 градуса по Целзий, посочи той.

Верхоянск се намира на около 115 км северно от Полярния кръг; температурата там се измерва от 1885 г. Климатът в този регион от Източен Сибир е континентален, много сух, съответно зимите са твърде студени, а през лятото е много топло.

Новият температурен рекорд е установен във Верхоянск "по време на изключителна и продължителна сибирска топла вълна", уточни СМО, цитирана от ТАСС и БТА.

През по-голямата част от миналото лято температурите в арктическата зона на Сибир надхвърляха нормалните с 10 градуса. Така 2020 г. се нареди сред трите най-топли години в историята на наблюденията.

Арктика е един от регионите на планетата, където проблемът със затоплянето е най-остър - темпото му надминава повече от двойно средните световни показатели, констатира СМО.

По думите на Таалас, в момента експерти се готвят да проверят съобщението за температури от 54,4 градуса, регистрирани през 2020 и 2021 г. в най-горещото място на света - Долината на смъртта в Калифорния, САЩ, и да потвърдят новия рекорд за Европа - 48,8 градуса, измерени това лято на остров Сицилия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК