Издирват двама души след сблъсък на кораби в Балтийско море

Причината за инцидента е мъгла

13.12.2021 | 13:57 Редактор: Теодора Патронова
Издирват двама души след сблъсък на кораби в Балтийско море

Двама души се водят за изчезнали и се издирват след сблъсък на два товарни кораба в Балтийско море в ранните часове при мъгла, предаде АФП. Сблъсъкът е станал в шведски териториални води между южния шведски град Истад и датския остров Борнхолм.

След сблъсъка 55-метровия "Карин Хоей" (Karin Hoej), регистриран в Дания, се преобърнал на 180 градуса, обяви Шведската морска администрация. Двама души от неговия екипаж се издирват.

Другият кораб – 90-метровият "Скот Кериър" (Scot Carrier), който е регистриран във Великобритания, е оперативно функционален и екипажът му е добре.

Спасителната операция в района на сблъсъка, който е осеян с отломки, продължаваше пет часа след инцидента. Температурата на водата там е 4-6 градуса по Целзий, съобщи БНР.

Дания помага на шведските власти в спасителната операция, в която участват общо девет плавателни съда, включително датски хеликоптер.

Двата товарни кораба плавали в една посока, преди да се сблъскат. Шведските власти започнаха предварително разследване за  небрежност в организацията на морския трафик. Преобърнатият кораб ще бъде изтеглен, за да се предотврати потъването му.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК