Какви проблеми ще тормозят икономиките през 2022 г.

Ще усещаме последствията от Ковид и лошите климатични условия

13.12.2021 | 12:35 Редактор: Здравко Черкезов
Какви проблеми ще тормозят икономиките през 2022 г.

Новият вариант на коронавируса - Омикрон, очевидно е по-заразен от своите предшественици, но някои смятат, че може да се окаже и по-малко смъртоносен. Това евентуално е добра новина за световната икономика и шансовете да се върнем към нормалното си ежедневие от преди пандемията. Но може и да нямаме този късмет.

Един по-заразен и смъртоносен вариант ще забави икономиките. Дори връщането към най-строгите ограничения от 2021 г. само за три месеца може да доведе до забавяне на растежа през 2022 г. до 4,2%, според Bloomberg. 

При този сценарий търсенето ще бъде по-слабо и проблемите с веригата за доставки вероятно ще продължат, множество хора няма да имат достъп до пазара на труда, пише money.bg.

Заплахата от инфлация

В началото на 2021 г. прогнози гласяха, че САЩ ще приключат годината с 2% инфлация. В момента е близо 7%. Омикрон е само една потенциална причина. Заплатите нарастват с бързи темпове в САЩ и могат да се покачат още. Напрежението между Русия и Украйна може да доведе до покачване на цените на газа. Изменението на климата води лоши условия за отглеждане на реколти, цените на храните може да продължат да се покачват.

Освен това потенциална нова вълна на коронавируса може да удари пътуванията, да смъкне цените на петрола, както се случи в началото на пандемията.

Ако енергийната криза отшуми през 2022 г., то други проблема може би няма да избледнеят. Стратегията на Пекин за нерегистриране на нито един болен, може да значи блокиране при варианта Омикрон. Друг голям проблем в страната - строителството на имоти, което представлява около 25% от китайската икономика, може още да се срине.

Според икономисти на Bloomberg, икономиката на Китай ще нарасне с 5,7% през 2022 г.

Бъдещето на фискалната политика

Много от правителствата гласуваха и похарчиха големи суми за подкрепа на работниците и бизнеса в пандемията. Мнозина искат вече да "затегнат коланите" си.

Фискалната политика в САЩ се обърна - от стимулиране на икономиката към забавяне през второто тримесечие на 2021 г. Това ще продължи и през следващата година.

Цени на храните

Последствията от Ковид и лошите климатични условия доведоха световните цени на храните близо до рекордно високи нива и може би няма да има промяна през следващата година. Последният шок в цените на храните беше през 2011 г. и предизвика вълна от протести, особено в Близкия изток. Много страни в региона остават изложени на риск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК