Защо инвеститори наливат пари във виртуални имоти?

Купуването на къща в метавселена е резултат от твърде много свободни пари, смята Николай Ваньов

13.12.2021 | 08:44 Редактор: Здравко Черкезов
Защо инвеститори наливат пари във виртуални имоти?

Има твърде много свободни пари и това води до наливане на средства в най-ранообразни активи като имоти в метавселената. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers.

"Ако някой ми каже, че има сериозна логика да похарчи един или два милиона долара, за да си купи виртуална къща в метавселенета и да излезе на печалба от това - интересна инвестиция, но това е резултат от твърде много свободни пари", твърди експертът. 

По думите му наличието на свободна ликвидност стимулира и някои по-неутвърдени криптовалути като догекойн, коментира Ваньов.

"На самия сайт на догекойн казват, че това е валута шега, но има капитализация от няколко милиарда, а SpaceX ги приема за плащане за следващите им полети. Това е резултатът, когато фундаментът стане твърде изкривен - той е такъв не от вчера, дори не от Ковид-19 – в Европа може би най-сериозно от дълговата криза в периферията", заяви управляващият директор на MK Brokers.

Европейските пазари, по думите му, се държат по същия начин като американските, но различието в паричните политики между ЕЦБ и Федералния резерв може да даде много различно отражение.

"Джером Пауъл промени езика си и "временна" отпадна от твърденията за инфлацията. Кристин Лагард продължава да твърди, че всичко е продиктувано от високите цени на енергията и други суровини и голяма част от инфлацията ще бъде временна", допълни той.

Това ще се отрази на монетарните политики, като Фед са много твърдо за затягане, а ЕЦБ усеща все по-голям натиск за това от страни като Германия.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК