Разрешиха екстрадицията на Асанж в САЩ, грози го до 175 години затвор

Защитата на основателя на WikiLeaks има право да обжалва присъдата

10.12.2021 | 12:51 Редактор: Здравко Черкезов

Апелативният съд на Англия и Уелс разреши екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ, а защитата на основателя на WikiLeaks има право да обжалва присъдата.

Вашингтон иска да изправи 50-годишния австралийски гражданин пред съда за публикуването на секретни военни документи, свързани с войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Но съдия от по-нисша инстанция блокира екстрадицията през януари, преценявайки че той е изложен на риск от самоубийство при дело на американската съдебна система.

Адвокатите на американското правителство обаче заявиха през октомври, че съдията не е отдал достатъчно значение на други експертни показания за психическото състояние на Асанж. Те също така се опитаха да уверят съда, че той няма да бъде държан в наказателна изолация във федерален затвор от най-висок клас и ще получи подходящо лечение.

Делото се превърна в кауза за свободата на словото, като поддръжниците на Асанж твърдят, че WikiLeaks има същите права като другите медии да публикува секретни материали в интерес на обществото.

Ако бъде екстрадиран, съден и осъден, той може да получи до 175 години затвор, въпреки че е трудно да се определи точната присъда и тя може да бъде и по-кратка.

Самият Асанж е в ареста от 2019 г. Журналистът прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне преместването си в Швеция и за да не се изправи пред обвинения в сексуално посегателство, които по-късно бяха оттеглени, припомня БГНЕС. 

Днешното решение вероятно няма да бъде краят на сагата. Сега делото може да бъде върнато на по-долна инстанция, за да бъде разгледано отново. Защитата на Асанж може да поиска разрешение за ново, окончателно обжалване пред Върховния съд на Великобритания. 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК