Омикрон е 4 пъти по-заразен: Гърция намали валидността на сертификатите, Великобритания връща маските

В Дания ресторантите и баровете няма да работят

09.12.2021 | 13:58 Редактор: Теодора Патронова

Европа се надпреварва с настъпването на новия вариант на Ковид-19 - Омикрон. Във Великобритания препоръчват работа от вкъщи, връщат се и задължителните маски на все повече места. 

Гърция намали валидността на сертификатите за преболедувалите коронавирус от шест на три месеца. Препоръчва се ваксинация за преболедували след третия месец. Като неваксинирани ще се третират всички над 60-годишна възраст, които не са имунизирани с трета доза. Така реално 150 000 души в южната ни съседка остават без сертификати.

След въведеното задължително ваксиниране на лицата над 60 г. се променят и мерките. Сертификатът за имунизация за тях е валиден до 7 месеца. Провежда се и активна кампания към родителите за ваксиниране на децата. Всеки четвърти новозаразен е дете на възраст от 4 до 18-годишна възраст.

Проучване в Япония установи, че този вариант е 4 пъти по-заразен от Делта.

"Вариантът Омикрон е по-лесно преносим и избягва имунитета, изграден естествено след преболедуване на Ковид-19 или чрез поставяне на ваксини", обясни професорът по здравни и екологични науки в Университета в Киото - Хироши Нишиура.

Дания връща обратно редица ограничения. От събота ресторантите и баровете няма да работят. Датчаните се насърчават да работят от вкъщи и да се откажат от събирания и коледни партита.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК