Лоши условия на работа: Бизнес моделът "експлоатация" се е настанил в Германия

"Евтините работници от Източна Европа подсигуряват нашия живот", пише германски журналист

06.12.2021 | 23:45 Редактор: Жаклина Иванова
Лоши условия на работа: Бизнес моделът

"Перверзно е: бизнес моделът "експлоатация" се е ширнал навред в Германия. Евтините работници от Източна Европа подсигуряват нашия живот. Цяла Германия извлича ползи от тази експлоатация", коментира германско издание.

"Срамно е", пише в началото на статията си германският журналист Андреа Ролфес и припомня миналогодишните разкрития за ужасяващите условия на живот и труд на хиляди източноевропейци, работещи в германските кланици. Във вестник "Нойе Вестфелише" авторката пише още, че кланиците изобщо не са изолиран случай: тази система функционира още по строежите, при брането на ягоди или аспержи, при грижите за възрастни хора и в логистичните центрове.

"Навсякъде блъскат работници от Източна Европа, които получават по-малка закрила и работят при по-лоши условия в сравнение с германските си колеги", пише Андреа Ролфес.

"Нима някой се учудва, че бизнес моделът "експлоатация" се е ширнал навред? Тъкмо евтините работници подсигуряват нашия живот. Цяла Германия извлича ползи от тази експлоатация. Това е перверзно. Хиляди хора работят в най-мизерни условия", уточня тя.

Авторът на статията разказва за един от тези хора: делегиран работник, който всеки ден трябвало да изминава седем километра пеша, за да отиде на работа. Човекът нямал автомобил, нито дори велосипед, не разполагал и с пари за обществения транспорт. Не притежавал здравна осигуровка, живеел в контейнер и работел в някаква паралелна действителност.

Тя все пак признава, че повечето работодатели се отнасят правилно със своя персонал, пише DW. Но въпреки това реалността си остава една и съща: неплатени свръхчасове, лоша медицинска закрила, липсващи надбавки за нощен труд и работа по уикенда или в празнични дни, мизерни условия на живот. Андреа Ролфес коментира тази реалност по следния начин:

"Засегнатите работници идват от чужбина. А експлоатацията функционира по една-единствена причина: в своите родини тези хора от България, Румъния или Полша ще изкарват още по-малко или дори никакви пари. Възникнала е цяла система за привличане на хора за работа в Германия, без да им се осигуряват същите права, както на местните работници", посочва журналистът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК