Зеленски: Жестока битка се води срещу Русия в района на Харков

Нападението отваря нов фронт във войната

10.05.2024 | 19:30 Редактор: Беатрис Младжова

Русия започна сухопътна офанзива в района на Харков. Нападението отваря нов фронт във войната, тъй като градът досега бе атакуван от въздуха. Киев изпрати подкрепления към граничния град Волчанск, където се водят сраженията.

Преди съобщенията за наземно настъпление Харков и областта бяха подложени на яростен обстрел. При засилените бомбардировки в погранични селища са загинали цивилни, има и ранени. Украинските власти помагат на жителите на Волчанск да се евакуират, като много от тях се изтеглят и със собствен транспорт. 

"Русия започна нова вълна от настъпателни действия в района на Харков. Украйна ги посрещна там с нашите войски - бригади и артилерия. Те обаче могат да изпратят повече сили в тази посока. Но нашите военни, командването ни, знаеха предварително за това и разчетоха силите си, за да посрещнат врага с огън. Сега се води жестока битка", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Тази седмица от Москва обявиха, че военните ѝ са успели да завземат села в Харковска област. Военни източници твърдят, че руските сили се опитват да изтласкат украинските части на 10 километра от границата с Русия.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС