В Германия: Не искаме да взимаме чудовищни решения и да решаваме кой да живее

Пандемията рискува живота и здравето на пациенти, чиито операции постоянно се отлагат като "неспешни"

01.12.2021 | 18:25 Редактор: Елеонора Танева
В Германия: Не искаме да взимаме чудовищни решения и да решаваме кой да живее

В условията на пандемия много болници по цял свят са поставени в безизходица и отлагат плановите операции. За да има място за пациентите с Ковид-19, масово в германски болници отлагат операции, които не са спешни. Особено за онкоболните това крие рискове, предупреждават експерти.

"Имам 90-годишен пациент, когото трябва да реанимирам в продължение на 120 минути. Грижа се и за 24-годишен мотоциклетист със спукан далак и вътрешни кръвоизливи, който лежи в шоковото. В този момент влиза мъж, бутащ инвалидна количка, в която жена му вече не може да диша. Не желая повече да ме принуждават да взимам такива чудовищни решения", разказва за ежедневната си битка в работата 27-годишната медицинска сестра Амина Мохтар, която работи в Университетската клиника в Бон.

За задъхващите се болници отлагането на планови операции вече се превръща в единствена възможност да поемат третирането на неотложни случаи.

"Опитвам се да гледам рационално на случващото се, но понякога ме обзема истински гняв. А вече има дни, когато изобщо не мога да ходя", разказва 63-годишна жена, чиято операция на тазобедрена става се отлага вече на няколко пъти. 

Сдружението на болниците потвърждава, че най-често се отлагат именно ортопедични операции, информира DW.

От октомври 2020 до февруари 2021 са били поставени 22% по-малко тазобедрени протези, съкращения имаше и продължава да има и при операциите на онкоболни. Операциите на рак на гърдата са намалели с 6 на сто, а на рак на дебелото черво – с цели 18%. 

От Организациите за закрила на пациентите смятат, че трябва да има единни правила, според които да се решава точно кои операции могат да се отлагат заради претоварването на болниците в условията на пандемия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК