Фон дер Лайен: Трябва да обмислим въвеждането на задължителна ваксинация

Фармацевтичните компании имат нужда от 100 дни, за да коригират ваксините си

01.12.2021 | 15:27 Редактор: Елеонора Танева
Фон дер Лайен: Трябва да обмислим въвеждането на задължителна ваксинация

Европейският съюз трябва да обсъди и обмисли въвеждането на задължителна ваксинация срещу Ковид-19 за своите граждани. Това предложи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Предложението ѝ е свързано с агресивното разпространение на новия вариант Омикрон.

Фон дер Лайен уточни, че BioNTech/Pfizer и Moderna са готови да доставят още 360 милиона дози ваксина до края на март 2022 г. Това означава, че ще има бустерни дози за всички, които са получили първоначалните си ваксинации.

От фармацевтичните компании са уточнили, че ще им трябват около 100 дни, за да коригират ваксините си, ако съществуващите техни ваксини не предпазват от варианта Омикрон.

От ЕК по-рано уточниха, че Европейският съюз се нуждае от ежедневни прегледи на ограниченията си за пътуване и бързо внедряване на бустерни ваксинационни дози. Това е начин за ограничаване на Омикрон.

Повечето страни от ЕС наложиха забрани за пътуване за жителите на Южна Африка, където Омикрон беше открит за първи път.

"В момента сме изправени пред сериозно двойно предизвикателство. От една страна, ние сме сред четвъртата коронавирусна вълна. От друга страна сме изправени пред нова заплаха, каквато е новият вариант Омикрон", каза Урсула фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Несъгласен
преди 2 години
с обратнат@ Урсула! Да се набоде с каквото иска наркоманката, и да не закача събудените!!! Дано Господ ви прибере по-скоро! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Трябва да измислите как ще си спасявате главите. Сигнализирай за неуместен коментар