Вариантът Омикрон идва у нас до две седмици, ще се вихри по празниците

Все още не се знае до каква степен ваксините ще му противодействат

01.12.2021 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Новият вариант на коронавируса - Омикрон, най-вероятно ще навлезе в страната до две седмици, прогнозират медици. Все още не се знае и до каква степен ваксините ще противодействат срещу него. 

Омикрон е 3 пъти по-заразен от Делта, но не и по-смъртоносен. До 2-3 седмици проф. Ива Христова очаква той да се появи в България.

"Данните не показват по-тежко протичане, по-сериозна клинична картина. Напротив, данните за европейските пациенти са с много лека клинична картина. Но все пак трябва да кажем, че не знаем достатъчно", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Очаква се новият вариант да стане и доминиращ. 

"Има данни от Южна Африка, че тази област, в която е открит този вариант, Делта вариантът вече е изместен от Омикрон. Има такава възможност, но тук стигаме отново до мерките", коментира вирусологът проф. Радка Аргирова.

Омикрон ще предизвика поредната Ковид вълна у нас, прогнозира проф. Ива Христова. 

"Петата вълна ни е в кърпа вързана, защото това е нов вариант, променен и съответно ще хване неимунно население, и ще го разболее. Ние не знаем колко висока ще бъде тази вълна. Няма място за паника, а по-скоро за действия - максимално превантивни действия, намаляване на туристопотока от засегнатите райони и вкарването му в карантина, независимо от PCR", допълни проф. Христова.

Има вероятност ваксините да са с под 50% ефективност, но според експертите те остават най-ефективното средство за противодействие на вируса. 

"Мутациите водят до така наречения immune escape. Тоест, избягва имунния отговор, но частично. Не можем да говорим за различен вирус. Затова единственото, което можем да направим, е да се ваксинираме", категорична е проф. Христова.

Тя препоръчва да не се чака, а след шестия месец от ваксинацията да се поставя и бустерна доза.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК