Ще бъдат разработени нови ваксини, ако сегашните не действат срещу Омикрон

В момента големите производители проверяват ефикасността им 

30.11.2021 | 16:26 Редактор: Здравко Черкезов
Ще бъдат разработени нови ваксини, ако сегашните не действат срещу Омикрон

Осигуряват ли съществуващите ваксини надеждна защита срещу новия вариант Омикрон? В момента големите производители проверяват ефикасността им. А колко време би отнело да се разработят нови, пита DW.

Новият вариант на коронавируса - Омикрон, който бе регистриран за първи път в Ботсвана, вече се разпространява по света. Сега всички се питат доколко ефективни са наличните ваксини срещу този вариант на вируса. Известно е, че той носи в себе си мутации на различни възлови места.

BioNTech: Нужни са ни 6 седмици

В момента големите производители на ваксини - BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, както и Novavax - проверяват ефективността на своите препарати срещу Омикрон. Но BioNTech, Moderna и Novavax обявиха, че същевременно са започнали да разработват и вариант на ваксина, специално пригодена към Омикрон. Според генералния директор на Moderna Стефан Бансел, съществуващите ваксини вероятно няма да осигуряват добра защита срещу новия вариант на коронавируса.

В интервю за Financial Times той подчертава, че ще изминат месеци докато фармацевтичните компании започнат да произвеждат напаснати към Омикрон ваксини в големи количества. 

Същевременно говорител на BioNTech увери, че в случай на необходимост ваксината може да бъде напасната към Омикрон в срок от 6 седмици, а първите партиди от новата ваксина да бъдат доставени в рамките на 100 дни.

Има ли специални ваксини срещу Делта?

Когато се появи Делта мутацията, някои концерни разработиха ваксини специално срещу нея. Но те все още преминават клинични изпитания. Сред тези фирми обаче не фигурират големите производители на ваксини като BioNTech/Pfizer, Moderna или AstraZeneca. Въпросните три фирми все пак провериха в лабораторни условия как реагират техните препарати срещу Делта мутацията.

От BioNTech обявиха, че няма нужда да разработват специална нова ваксина срещу Делта, тъй като техният препарат - с търговско име Comirnaty - показва много добра ефективност и срещу нея.

Векторната ваксина на AstraZeneca, както и mРНК-ваксините на BioNTech и Moderna могат да бъдат променени лабораторно само за няколко седмици. В момента обаче действат разпоредби, които изискват въвеждането на всяка нова ваксина на пазара да бъде предшествано от няколкомесечни клинични изпитания.

Друга трудност се състои в това да се провери ефективността на видоизменената ваксина върху населението. Тъй като голяма част от хората вече са ваксинирани или са преболедували, ще е доста трудно да се намерят големи групи от хора, върху които да се проведат изпитанията. Затова е твърде вероятно ефективността на видоизменените ваксини да се оцени предимно по техните лабораторни показания.

Всъщност в сегашния случай би било добре, ако се въведе една по-кратка и по-опростена процедура, сходна с тази по одобрението на ваксините срещу различните варианти на грипните вируси. Това ще направи процеса по-бърз и няма да го оскъпява излишно.

Действат ли познатите тестове и при Омикрон?

А що се отнася до тестовете, Германското дружество по вирусология и имунология пише в свое становище следното: По досегашни информации използваните методи за установяване на Sars-CoV-2 чрез PCR-тест са в състояние ефективно да покажат и наличието на варианта Омикрон. Същото би трябвало да важи и за бързите антигенни тестове. В момента това се проверява.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК