Трябва да сме предпазливи с Омикрон, но без паника

Важно е да се установи дали новият вариант на коронавируса ще изисква специфична ваксина

30.11.2021 | 13:10 Редактор: Елеонора Танева
Трябва да сме предпазливи с Омикрон, но без паника

Новият вариант на Ковид-19 Омикрон скорострелно достига до все повече страни. 

"Хората не трябва да се плашат от Омикрон. Ние научихме много от случилото се с Делта, а там не реагирахме достатъчно бързо. Забавихме се и Делта се разпространи по целия свят преди да го проучим и да се научим как да се защитим", заяви Нанси Бакстър, ректор на Melbourne School of Population and Global Health.

Тя уточни, че Световната здравна организация е реагирала много адекватно при появата на Омикрон. 

"Винаги е добре да сме предпазливи. Не мисля, че хората трябва да изпадат в паника. Това няма да ни върне към март 2020 г., не това очакваме. Отбелязахме голям напредък. До момента никой не е казал, че ваксините нямат никакъв ефект върху Омикрон. Въпросът е доколко се понижава ефектът от ваксината, ако въобще го понижава. Това е даде насоки дали се налага нов бустер, който да е специфичен за новия вариант", уточни Бакстър, цитирана от bloombergtv.bg.

За Делта това се наложи. Наблюденията в Южна Африка показват, че Омикрон се предава по-лесно. Но процентът на случаи на Делта в страната е бил много нисък. Предстои да се разбере дали новият вариант  се конкурира с Делта в разпространението.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК