САЩ публикуваха за първи път стратегия за борба с корупцията

Призовава се за ограничаване на незаконните финансови дейности

06.12.2021 | 15:18 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ публикуваха за първи път стратегия за борба с корупцията

Съединените щати публикуваха в понеделник първата по рода си стратегия, фокусирана върху борбата с корупцията, след като американският президент Джо Байдън определи корупцията като проблем на националната сигурност, съобщава Ройтерс.

Един от стълбовете на стратегията е създаването на висши антикорупционни позиции в Държавния департамент, Министерството на финансите, Министерството на търговията и Американска агенция за международно развитие (USAID), наред с подобряване на възможностите за анализ на корупционния риск на федералните агенции.

В стратегията също така се призовава за засилено сътрудничество с международните съюзници за борба с корупцията, както и за ограничаване на незаконните финансови дейности в чужбина и в САЩ.

Администрацията на Байдън иска да хвърли и нова светлина върху транзакциите, при които хората плащат в брой за къщи като част от широка антикорупционна инициатива, популяризирана на срещата на върха за Демократическата партия на САЩ.

През юни президентът Джо Байдън нареди на администрацията да изработи политики за осуетяване на незаконните дейности. Първоначалните предложения са изложени в стратегия, разписана на 38 страници,  за националната сигурност на САЩ за борба с корупцията.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че работи по ново правило, за да идентифицира по-добре кой стои зад сделките с недвижими имоти с пари в брой и да види дали тези покупки се използват за укриване на незаконни печалби.

"Способността на незаконните участници да изпират престъпни приходи чрез закупуване на недвижими имоти заплашва националната сигурност на САЩ и целостта на финансовата система на САЩ", посочи Министерството на финансите.

Може също така да се изиска повече инвестиционни фондове, като хедж фондове и частни фондове, да участват в усилия за борба с прането на пари. Очаква се още тази седмица те да обявят нови усилия за създаване на база данни, идентифицираща собствениците зад подставените компании, използвани за анонимно преместване на пари, предаде БНР.

Ходовете идват след поредица от изтекли документи, включително публикуването през октомври на т.нар. документи "Пандора", които повдигнаха въпроси относно начините, по които правителствени служители и други прехвърлят дискретно пари в чужбина за избягване на данъци или за избягване на отговорност от неправомерни действия.

Байдън е домакин на виртуална среща на върха в четвъртък и петък със 110 участници като част от усилията да се противопостави на това, което неговата администрация вижда като авторитарни сили, водени от Китай и Русия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК