Сърбия: Българите ни завиждат за цената на природния газ

"Добрите отношения с Русия се отплащат", пише вестник Der Standard

06.12.2021 | 11:35 Редактор: Искра Ангелова
Сърбия: Българите ни завиждат за цената на природния газ

Редица сръбски медии, сред които и изданието Informer, публикува съобщение в социалната мрежа Twitter на политолога Димитър Бечев, който разкритикува страната ни заради цената на доставките на природен газ, като същевременно хвали сръбския президент Александър Вучич за "много успешните" му преговори с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин.

Виенският всекидневник Der Standard оцени, че "добрите отношения с Русия се отплащат" - Сърбия ще получава газ на приятелска цена през следващите шест месеца, а след изтичане на действащото споразумение за внос на газ Белград пак ще получава огромна отстъпка.

"Пътуването до Сочи винаги си заслужава. За президента на Сърбия Александър Вучич това пътуване до Черноморието се изплати два пъти. Той не само успя да грабне слънчев есенен ден с гледка към заснежените кавказки планини, но също така предостави на страната си отлична цена в преговорите за доставки на газ с руския колега Владимир Путин", пише вестникът.

Още по-доволен е бил ръководителят на сръбската дипломация Никола Селакович, който говори за историческото споразумение. "Сърбия благодари на приятелска и братска Русия за грижата за сръбските национални интереси и готовността да помогне в момент, когато целият свят е изправен пред енергийна криза", коментира първият дипломат на Белград.

Вестникът посочва, че похвалите в този конкретен случай в никакъв случай не са прекомерни.

"Русия одобри огромна отстъпка за Сърбия след изтичане на настоящото споразумение - Белград ще плати 270 долара за 1000 куб. м, втората най-ниска цена на газа", подчертава Der Standard.

Изданието посочва, че единственото отрицателно нещо е, че в момента споразумението е валидно само половин година. Според редакцията договорът може да се счита като подарък от Путин на Вучич преди изборите, тъй като руският държавен глава изрази лична симпатия към президента на Сърбия, когото похвали за отличните руско-сръбски отношения.

Миналата година Сърбия купи "само" 1,35 милиарда кубически метра от "Газпром", като по данни на концерна се планира да удвои количеството в бъдеще. Количеството е достатъчно за зимата, тъй като Сърбия консумира около 13 милиона кубически метра газ на ден през отоплителния сезон, а през май и юни използва още четири-пет милиона кубични метра.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК