Учени: Омикрон е взел ген от вируса, който причинява обикновената настинка

Вирусът се предава по-лесно, като в същото време причинява само леко или асимптоматично заболяване?

05.12.2021 | 17:55 Редактор: Здравко Черкезов
Учени: Омикрон е взел ген от вируса, който причинява обикновената настинка

Вариантът на коронавируса Омикрон вероятно е придобил поне една от мутациите си, като е взел фрагмент от генетичен материал от друг вирус, който е съществувал в същите заразени клетки - вероятно този, който причинява обикновена настинка, смятат учени.

Тази генетична последователност не се появява в нито една по-ранните варианти на коронавируса, наречен SARS-CoV-2, но е се среща често в много други вируси, включително тези, които причиняват обикновена настинка, а също и в човешкия геном, предава Reuters.  

Като в вмъкнал този конкретен фрагмент в себе си, Омикрон може да се преструва по-добре и да изглежда "по-човешки", което ще му помогне да избегне атаката на човешката имунна система, казва Венки Сундарараджан от базирана в Масачузетс фирма за анализ на данни nference, която ръководи проучването публикувано в четвъртък.

Това може да означава, че вирусът се предава по-лесно, като в същото време причинява само леко или асимптоматично заболяване. Учените все още не знаят със сигурност дали Омикрон е по-заразен от другите варианти, дали причинява по-тежко заболяване или ще изпревари Делта като най-разпространения вариант. Може да отнеме няколко седмици, за да разберем със сигурност отговори на тези въпроси.

Според по-ранни проучвания клетките в белите дробове и в стомашно-чревната система могат да съдържат едновременно SARS-CoV-2 и коронавируси, които причиняват обикновени настинки. Подобна ситуация създава условия за рекомбинация на вируси, процес, при който два различни вируса в една и съща клетка гостоприемник взаимодействат, докато взаимно се копират и създават нови копия, които имат генетичен материал от двамата "родители".

Тази нова мутация може да е възникнала за първи път при човек, заразен и с двата патогена, когато вариант на SARS-CoV-2 е взел генетичната последователност от другия вирус, казват Сундарараджан и колеги в проучването. Трябва да се има предвид, че то все още не е рецензирано от партньори.

Една и съща генетична последователност се появява много пъти в един от коронавирусите, който причинява настинки при хората - известен като HCoV-229E - и в човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), който причинява СПИН, казва Саундарараджан.

Южна Африка, където Омикрон беше открит за първи път, има най-високия процент болни с ХИВ в света. ХИВ отслабва имунната система и повишава уязвимостта на човека към инфекции с вируси на обикновена настинка и други патогени.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимки: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Ако причинява лека настинка , сам по себе си е безопасен. Но ако реши да се рекомбинира с нещо по опасно тогава става зле. И как евъзможно това да не е ставало до сега в такива мащаби , пак опираме до произхода му. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Корона вирусите са настинки. А?! Каква изненада. Сигнализирай за неуместен коментар