Лекар: Никога не съм преживявал подобно нещо, за Коледа искам повече ваксинирани

"Вървим към катастрофа", каза Фолкер Мог

04.12.2021 | 06:50 Редактор: Искра Ангелова
Лекар: Никога не съм преживявал подобно нещо, за Коледа искам повече ваксинирани

Фолкер Мог, главен лекар в интензивното отделение на клиниката в Кандел, Южен Пфалц, се тревожи, че скоро няма да могат да приемат нови пациенти. В момента почти всичките 21 легла в интензивното отделение са заети, а броят на новите зарази остава висок. "Опасявам се, че скоро и тук ще стане като в Италия и Франция. Вървим към катастрофа", казва той.

Всъщност в клиниката има още 8 свободни легла за интензивно лечение, но няма кой да ги обслужва. Пандемията допълнително изостри проблема с недостига на персонал.

"Никога не съм преживявал подобно нещо"

Санитарката Мари Грубе казва, че натоварването в интензивното отделение е огромно. Заради изтощението работата вече не ѝ доставя никакво удовлетворение. Но тя не е единствената. Главният лекар Фолкер Мог е принуден да гледа безпомощно как все повече медицински сестри и санитари напускат отделението или направо болницата - заради огромното натоварване в пандемията.

Много от тях се прехвърлят към агенции за временна трудова заетост. Оттам ги наемат в болници или клиники, но получават 50% по-високо възнаграждение. След най-много 18 месеца наетият здравен работник трябва да бъде прехвърлен в друга клиника или да направи тримесечна пауза. В пандемията търсенето на обучен медицински персонал е нараснало значително.

В университетската болница в Майнц положението не е чак толкова драматично, но и там много от персонала е стигнал до границите на своите физически и психически възможности. "От години работя тук и понасям натоварването. Тревожа се обаче за по-младите колеги. Преди тази пандемия не съм преживявал подобно нещо. За да издържат на натоварването, някои са принудени да намалят работното си време", казва Кристиан Блесинг, който отговаря за медицинските сестри в интензивното отделение. 

Там починалите от коронавирус вече се поставят директно в чували за мъртъвци - заради повишените хигиенни изисквания и нарасналите рискове от предаване на заразата. "Приготвяме мъртвите, слагаме ги в чувалите още преди близките им да се сбогуват с тях. Това е огромно изпитание за персонала - да знаеш, че затваряш ципа на чувала и никой никога повече няма да го отвори. Това е страшно", казва Блесинг, цитиран от "Дойче Веле".

"Опасяваме се, че към края на годината ще стане по-лошо"

И клиниката в Майнц има интензивни легла, които просто не могат да бъдат запълнени поради липсата на персонал. От общо 42 легла в интензивното отделение само 33 са обслужвани. "Все още успяваме да се справим, но се опасявам, че към края на годината ще стане по-лошо. Ако положението продължи да се изостря, ще трябва да наемаме допълнителен персонал от агенциите за временна заетост", казва главният лекар на отделението Марк Боденщайн.

В това интензивно отделение на университетската клиника в Майнц починалите от Ковид-19 пациенти от началото на пандемията досега са 52. "Свидетели сме как органите на пациентите отказват един след друг - въпреки интензивното лечение. Като плочки от домино. Това предизвиква смъртта им. Това се случва и на млади хора, които оставят вкъщи своите деца или възрастните си родители", казва лекарят. По думите му, има хора от персонала, които не издържат и отказват да работят в интензивно отделение.

"За Коледа си пожелавам повече ваксинирани"

"Ако трябва да си пожелая нещо за Коледа, това е да има повече ваксинирани", казва доктор Блесинг. А неговият колега Боденщайн добавя: "Имаме вече добри ваксини. Те могат да намалят значително тежкото протичане на болестта при заразените. Затова апелирам горещо: моля, ваксинирайте се! Много от колегите ми изнемогват, а аз и екипът ми не искаме и през следващата година да сме отново тук и да оплакваме вероятно 200-хилядната жертва на пандемията в Германия."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
6 rate up comment rate down comment 0
така
преди 2 години
Ваксинирането с нетестван препарат, не е задължително и не бива да става такова. Самият създател на ваксината не е ваксиниран със собственото си произведение. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
paragraf
преди 2 години
Много разтегнаха ваксинирането. Безкрайно оставиха всеки да казва и убеждава другите в каквото си иска. Хората загубиха доверие .. Сигнализирай за неуместен коментар