Ясно е защо все повече ваксинирани срещу Ковид-19 влизат в болница

Имунизираните не трябва да се считат за недосегаеми и да пренебрегват мерките, категорични са експерти

02.12.2021 | 12:53 Редактор: Елеонора Танева
Ясно е защо все повече ваксинирани срещу Ковид-19 влизат в болница

Все по-чести са случаите на ваксинирани хора, които се разболяват от Ковид-19 и се налага хоспитализация. От самото начало на ваксинационния процес се съобщава, че имунизацията предпазва от тежко протичане на Ковид-19 и от смърт, но не и от заразяване.

"Имаме си работа с една пандемия, за която допринасят всички, включително и ваксинираните, макар и в по-малка степен", заяви в интервю за "Ди Цайт" известният германски вирусолог д-р Кристиян Дростен. 

В Германия се увеличава делът на ваксинираните сред заболелите с изявена симптоматика. Официалните данни показват, че при неваксинираните във възрастовата група над 60 години рискът от заболяване със симптоматика е 3-4 пъти по-висок, отколкото при ваксинираните.

Как се получава "ваксинационният пробив"?

Не е парадокс ваксиниран срещу Ковид-19 да се разболее. Има логично обяснения за увеличаването на тази случаи. 

"Колкото по-малко ваксинирани има, толкова по-малко са и пробивите - както и обратното. Когато 100% от хората са ваксинирани, тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болницата" , обясни епидемиологът Берит Ланге, цитирана от DW.

По последни данни четири месеца след втората доза ваксина имунитетът намалява по-бързо от очакваното, най-вече при по-възрастните хора.

Друг проблем, който поставят експертите, е вярването на хората, че след ваксинацията са защитени от Ковид-19 и не спазват противоепидемичните мерки.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК