ЕС започва да имунизира деца под 12 г., вървим към задължителна ваксинация

У нас дозите ще пристигнат през януари

01.12.2021 | 17:36 Редактор: Теодора Патронова

Ваксинацията срещу коронавирус на деца между 5 и 12 години в Европейския съюз може да започне до две седмици. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. У нас дозите ще пристигнат през януари, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. 

Основният доставчик на ваксини за Европейския съюз - Pfizer, е уверил комисията, че може да достави по-рано от очакваното дозите от препаратите срещу Ковид-19 за деца между 5 и 11 години. Дозировката за тях ще е по-ниска от обичайната.

"Детските ваксини ще бъдат на разположение от 13 декември. До края на март догодина общността ще разполага и с достатъчно ваксини за поставянето на допълнителни дози", заяви Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Еврокомисията призова имунизираните да се възползват и подчерта, че Европа се изправя пред предизвикателство с новия вариант на вируса.

"Не знаем всичко за варианта, но знаем достатъчно за да сме обезпокоени. От опита ни с Делта сме наясно, че става въпрос за надпревара с времето", подчерта Фон дер Лайен.

Според нея моментът е подходящ Европейският съюз да обсъди и задължителната ваксинация. 

Някои страни членки вече предприемат мерки на национално ниво. Гърция задължи хората над 60 години да се имунизират. Очаква се германският парламент също да гласува задължителна ваксинация до края на годината.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Няма да се ваксинира
преди 2 години
Ковид фашизма няма да си отиде сам. Трябва да се събудим. Оказвайте съпротива, съботирайте мероприятията на ковид фашистите, стачкувайте, протестирайте, отказвайте да плащате данъци, отказвайте се от гражданство. С такива действия Ганди успява да извоюва независимостта на Индия. И ние ще успеем. Иначе ще прекарате живота си като опитни мишки. На всеки три месеца ще ви дупчат с отрови като мокри плъхове. По добре да умрем като свободни хора отколкото да живеем като лабораторни гризачи. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Богомила
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 0
Изроди
преди 2 години
Глобалистите са *** искащи депопулация който не го е разбрал е в тотален контрол на ума и подчинен на страха ще става страшно за съжаление Сигнализирай за неуместен коментар