Напрежението ескалира: Путин заплаши НАТО заради Украйна

"Имаме хиперзвукова ракета, която за 5 минути стига до Украйна", предупреди руският президент

30.11.2021 | 19:03 Редактор: Здравко Черкезов
Напрежението ескалира: Путин заплаши НАТО заради Украйна

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия ще бъде принудена да действа, ако НАТО пресече "червените линии" по кризата с Украйна. Руският президент заяви, че Москва ще разглежда разполагането на определени нападателни ракетни съоръжения на украинска територия като натискане на спусъка.

В речта си на инвестиционния форум в Москва Путин изрази надежда, че здравият разум ще надделее от всички страни, но иска НАТО да е наясно с притесненията на Русия за собствената ѝ сигурност, свързани с Украйна, съобщава "А Нюз".

"Ако на територията на Украйна се появят някакви нападателни системи, времето за полет до Москва ще бъде 7-10 минути, а в случай на разполагане на хиперзвуково оръжие - пет минути. Само си представете", каза Путин и продължи:

"Какво ще правим при такъв сценарий? Тогава ще трябва да направим нещо подобно по посока на тези, които ни заплашват по този начин. И можем да направим това още сега."

Путин заяви, че Русия съвсем скоро успешно е тествала нова хиперзвукова ракета с морско базиране, която ще бъде въведена в експлоатация в началото на новата година. Той каза, че тя има време за полет до Украйна от 5 минути при скорост девет пъти по-висока от скоростта на звука.

"Създаването на такива заплахи в Украйна поставя червени линии за нас. Но се надявам да не се стигне дотам. Надявам се, че ще надделее здравия разум, а също и отговорността както за нашите страни, така и за световната общност", каза Путин, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес Съединените щати и Великобритания предупредиха Русия за всяка нова военна агресия срещу Украйна. Това се случи преди срещата на НАТО за обсъждането на въпроса за разполагането на войски от Русия в близост до южната ѝ съседка.

Русия отхвърли предположенията, че е готова да започне нападение срещу Украйна, като заяви, че това е с цел всяване на страх и заяви, че придвижването на войските ѝ има чисто отбранителен характер.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК