Необичайно съзвездие от мутации - СЗО означи новия щам на Ковид-19 като "Омикрон"

Здравните експерти са дълбоко загрижени за предаването на варианта

26.11.2021 | 22:20 Редактор: Жаклина Иванова
Необичайно съзвездие от мутации - СЗО означи новия щам на Ковид-19 като

Световната здравна организация нарече новооткрития щам на Ковид-19 на гръцката буква "Омикрон" (Omicron) и го определи като "вариант, будещ безпокойство".

Здравната агенция на ООН призна щама, по-рано наричан B.1.1.529, като вариант, който предизвиква безпокойство.

Здравните експерти на СЗО са дълбоко загрижени за предаването на варианта Омикрон, като се има предвид, че той има необичайно съзвездие от мутации и профил, който е различен от другите варианти, будещи безпокойство.

"Този ​​вариант има голям брой мутации, някои от които са тревожни“, се посочва в изявлението на СЗО след края на свиканото за петък извънредно заседание.

"Предварителните доказателства предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант, в сравнение с другите варианти, будещи безпокойство", уточняват от СЗО.

Има опасения, че рязкото нарастване на случаите на Ковид-19 в южноафриканската провинция Гаутенг - където силно мутиралият вариант на коронавируса е идентифициран за първи път - може да означава, че има по-голям потенциал да избягва предишния имунитет в сравнение с другите варианти. Броят на случаите на Омикрон "изглежда се увеличава" в почти всички провинции на Южна Африка, съобщи още СЗО.

Организацията обозначава щамовете на Ковид-19 като варианти за безпокойство, само когато са по-преносими, по-вирулентни или по-умели да избягват мерките за обществено здраве, включително ваксини.

Данните, представени на брифинг в четвъртък, организиран от Министерството на здравеопазването на Южна Африка, показаха, че някои от мутациите на Омикрон са свързани с подобрена резистентност на антителата, което може да намали защитата, предлагана от ваксините.

Някои мутации също могат да направят Омикрон по-заразен, докато други не са докладвани досега, което пречи на изследователите да разберат как биха могли да повлияят на поведението на щама, според презентация на брифинга.

СЗО отново посочи, че ще отнеме седмици, за да разбере как вариантът може да повлияе на диагностиката, терапията и ваксините, информира БНР.

По-рано днес редица страни забраниха пътуването от Южна Африка и още няколко африкански държави поради опасения, свързани с този нови вариант на Ковид-19.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
зависи
преди 1 година
"Будещ безпокойство" за кого? Фармацевтичните компании вероятно са във възторг! Както и онези, които разработиха и пуснаха тази "чума" по света! Сигнализирай за неуместен коментар