СЗО: Седмици ще са нужни, за да се установи въздействието на новия щам

Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса

26.11.2021 | 15:35 Редактор: Жаклина Иванова
СЗО: Седмици ще са нужни, за да се установи въздействието на новия щам

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че на учените ще им бъдат необходими няколко седмици, за да разберат въздействието на новия вариант на Ковид-19, установен в Южна Африка.

Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса, обясни говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Експерти на организацията провеждат виртуална среща, за да определят дали новият вариант трябва да е повод за сериозна загриженост.

Линдмайер подчерта, че държавите трябва да продължат да използват подход, основан на оценка на риска и научната информация при определянето на мерките за пътуванията, и да не бързат с налагането на ограничения заради новия вариант на коронавируса.

Новият вариант беше регистриран в Южна Африка и Ботсвана. Той е с около 32 мутации и учените алармират, че това го прави много опасен. Установено е, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в Spike протеина, отколкото всяка предишна версия.

Единствената надежда на учените в момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

Световната здравна организация също така препоръча на страните "да прилагат научен и основан на риска подход", когато разработват ограничения за пътуване във връзка с последния вариант на Ковид-19, информира БНР. В същото време СЗО изразява предупреждение относно прилагането на подобни ограничения "на този етап“.

Съветът идва, след като външният министър на Южна Африка Наледи Пандор коментира бързото затягане на ограниченията за пътуване от страна на Обединеното кралство, посочвайки, че нейната "непосредствена загриженост е щетите, които това решение ще причини както на туристическите индустрии, така и на бизнеса и на двете страни".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Смъртността в Африка не е голяма. Дано този вариант да е по- безонасен и не е смъртоносен. По този начин, Вариантът ще действа като естествена ваксина. Сигнализирай за неуместен коментар