Учени проверяват дали новият щам на коронавируса заобикаля имунитета от ваксини

Въпреки тревожните сигнали, няма повод за паника, казва вирусологът Радостина Александрова

26.11.2021 | 14:04 Редактор: Теодора Патронова

 

Новият щам на Ковид-19, открит в Южна Африка, заобикаля имунната система, твърдят лекари. До момента 60 са случаите на този нов вариант, които са открити в Южна Африка, Хонг Конг и Израел.

Експерти на СЗО заминават за южноафриканската република, за да направят проучвания на място. А здравната организация се събира на извънредно заседание. 

Учените от Южна Африка, които първи засичат новия щам, са открили над 50 мутации. Повечето от тях в шипчестия протеин, който коронавирусът използва, за да прониква в клетката и който е цел на ваксините.

Опасенията са, че мутациите в шипчестия протеин ще позволят на варианта да заобикаля имунитета, създаден от ваксината. Заради това Великобритания вече предприе незабавни действия и спря полетите от и до 6 африкански държави. Европейският съюз също обмисля подобни действия.

"Индикациите, които виждаме, са, че този вариант вероятно е по-заразен от Делта варианта. И вероятно ваксините, с които разполагаме, ще бъдат по-слабо ефективни срещу него. Нашите учени са дълбоко разтревожени", коментира министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид.

Въпреки тревожните сигнали, вариантът не трябва да бъде повод за паника в България, казва вирусологът Радостина Александрова.

По думите ѝ са необходими още проучвания за да се изясни и разпространението му.

"В никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, защото вече се срещнахме и с други варианти. Бета вариантът между другото също дойде от Южна Африка и също така се отличаваше със способност да избягва имунния отговор. На теория беше един изключително опасен вариант. Но не успя да се разпространи. Така че все още е рано", заяви още Александрова.

Високото ниво на мутации най-вероятно е дошло от един пациент, който е бил със слаба имунна система и не е успял да победи вируса, посочва още вирусологът.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
А.Х.
преди 2 години
Sprete se!Noviq 6tam e samo v glavite na ei takiva psevdo virusolozi i gla6atai na propagandada kofit19.P0dlogi i pro4ee se izkazvat po temata,a ne se dava tribuna na istinski lekari i svetila v profesiqta.A vie ste medii,ama drug put. Сигнализирай за неуместен коментар