BioNTech тества ваксина срещу новия вариант на коронавируса

ЕС и Великобритания започнаха да затягат граничния контрол

26.11.2021 | 20:32 Редактор: Жаклина Иванова
BioNTech тества ваксина срещу новия вариант на коронавируса

Немската компания BioNTech заяви в петък, че тества ефективността на своята ваксина Comirnaty, разработена съвместно с Pfizer, срещу новия южноафрикански вариант на Ковид-19,  за да помогне да се определи дали ваксината ще трябва да бъде преработена., съобщава Ройтерс.

BioNTech заяви, че очаква "допълнителни данни от лабораторните тестове най-късно до две седмици“.

"Разбираме загрижеността на експертите и незабавно започнахме изследване на варианта B.1.1.529“, заяви немската биотехнологична фирма.

"Очакваме повече данни от лабораторните тестове най-късно до две седмици. Тези данни ще предоставят повече информация за това дали B.1.1.529 може да бъде "избягващ ваксината вариант", който може да изисква корекция на нашата ваксина, ако вариантът се разпространи в световен мащаб“, добавиха от BioNTech.

Избягващите варианти на коронавируса са тези, които избягват целевия имунен отговор, предизвикан от ваксинацията. Ако е необходимо, Pfizer и BioNTech ще могат да преработят тяхната иРНК (mRNA) ваксина в рамките на 6 седмици и да доставят първоначалните партиди в рамките на 100 дни, посочиха от BioNTech.

Властите по целия свят реагираха с тревога в петък на новия вариант, засечен за първи път в Южна Африка, като ЕС и Великобритания са сред тези, които започнаха да затягат граничния контрол, докато учените се опитват да разберат дали мутацията на коронавируса е устойчива на наличните ваксини.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК