Ескалира напрежението в Турция заради срива на лирата, искат оставката на Ердоган

Турският президент защити нетрадиционната си политика

25.11.2021 | 13:54 Редактор: Искра Ангелова

Антиправителствени протести в Турция след поредния срив на лирата. Най-малко 70 души са арестувани в Истанбул, където имаше сблъсъци между демонстранти и полиция. Протести се проведоха и в Анкара, Чанаккале и Мерсин.

Хората настояват за оставка на правителството на президента Реджеп Ердоган. В Истанбул недоволните граждани влязоха в сблъсък с органите на реда.

Протестиращите разказват, че тежката икономическа ситуация е довела до непосилен за тях скок на цените, някои са загубили и работата си. Хората искат незабавна промяна в паричната политика.

По-рано президентът Ердоган защити нетрадиционната си политика и спорното решение за резки намаления на лихвите в страната, което експерти определят като грешен ход, водещ до инфлация и обезценяване на лирата.

"Или щяхме да се откажем от инвестициите, производството, растежа и заетостта, като се придържаме към разбирането, което цари в страната ни от години, или щяхме да започнем историческа борба в съответствие с нашите приоритети", заяви Ердоган.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК