Спорно назначение: Участвал ли е в изтезания новият президент на Интерпол?

Новият ръководител на организацията се казва Ахмед Насер ал Раиси

25.11.2021 | 12:45 Редактор: Жаклина Иванова
Спорно назначение: Участвал ли е в изтезания новият президент на Интерпол?

Въпреки тежките обвинения срещу него, Интерпол избра Ахмед Насер ал Раиси за президент. Това не е първото спорно назначение в организацията.

Изборът на нов президент на "Интерпол" може да се превърне в сериозно изпитание за международната организация. Новият ръководител на организацията, който бе избран днес в Истанбул, се казва Ахмед Насер ал Раиси. Над неговото име тегнат сериозни обвинения, че като част от службите за сигурност в Обединените арабски емирства е участвал в изтезания и други нарушения на човешките права. Но това съвсем не е единственото уязвимо място на Интерпол.

Международната организация на криминалната полиция Интерпол е създадена във Виена през 1923 година, седалището ѝ е в Лион. В момента в нея членуват 194 държави, респективно тя е второто по големина световно междудържавно обединение след ООН. Нейна цел е подкрепата на всички институции, които се борят с престъпността. Един от основните способи за това е интензивният обмен на данни и информация за търсените лица и организации, пише DW.

Всяка държава членка има свое национално бюро, което служи за координация между централата и отделните държави. Най-мощното оръжие в рамките на Интерпол е изискването към партньорите да задържат издирвани лица. Това по правило е свързано с искането за екстрадиция.

Сред задачите на Интерпол е и обучението на полицаи и митничари от цял свят. До 2011 година финансирането на задачи се покриваше чрез годишните вноски на държавите членки, бюджетът бе 48 милиона евро. Под ръководството на американеца Роналд Ноубъл, който бе генерален секретар на "Интерпол" от 2000-та до 2014 година, моделът на финансиране бе променен през 2011-а.

В следващите години Интерпол е получил 20 милиона евро от ФИФА и още 4,5 милиона от фармацевтичната индустрия. Тютюневият концерн "Филип Морис" също е дарявал. През 2014 година държавите членки решават да попълват до 50% от бюджета си чрез дарения. С организационния комитет за оспорваното Световно първенство по футбол в Катар е сключен договор за девет милиона евро.

Една от основните критики, които се отправят към Интерпол, е свързана с влиянието на авторитарните държави. Принципно статутът на организацията забранява оказването на съдействие при политически мотивирани престъпления или религиозни въпроси. Така би трябвало да се гарантира безпроблемното сътрудничество между държавите с различни политически системи и религии.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК