Германия обяви коалиционното споразумение, Олаф Шолц е новият канцлер

Представени бяха и новите министерски постове

24.11.2021 | 18:15 Редактор: Жаклина Иванова
Германия обяви коалиционното споразумение, Олаф Шолц е новият канцлер

Днес преговарящите за коалиция партии в Германия представиха споразумението си и новите министерски постове. След месец заседания те вече са на финалната права и се очаква, както бе обещано, новият кабинет да се гласува на 6 декември.

Сред най-оспорваните точки в новия коалиционен договор, по който в крайна сметка партиите постигнаха споразумение, е спирането на въгледобива до 2030 година, вдигането на минималната заплата на 12 евро на час, задействането на спирачката пред взимането на дългове най-късно през 2023 година, покупката на въоръжени дронове за армията.

Въвежда се правото на гласуване от 16-годишна възраст.

Пенсиите вече ще могат да се допълват от акции. Няма да има нито вдигане на пенсионната възраст, която в момента е 67 години, нито намаляване на пенсии.

Финансовото министерство се поема от либералната Свободно-демократическа партия, а министър ще е лидерът ѝ Кристиан Линднер.

Външен министър става Аналена Бербок от "Зелената партия".

Другият лидер на "зелените" - Роберт Хабек, става т.нар. суперминистър - ще оглавява две от важните министерства. Това на икономиката и на климата, информира БНР.

Министерството на климата е ново - досега тази тема се разпределяше между много министерства, но вече ще получи собствено.

Хабек освен това ще е и вицеканцлер. Канцлер, както се и очакваше, ще е социалдемократът Олаф Шолц.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК