Световните лидери съпричастни към РСМ и България след трагедията край Боснек

"Бъдете силни! Европейският съюз е готов да помогне", написа Шарл Мишел

23.11.2021 | 19:22 Редактор: Здравко Черкезов

От Пекин през Доха до Атланта: новината за автобусната катастрофа край Боснек влезе в световния информационен поток. Франс прес посочва, че трагедията на автомагистрала "Струма" е най-смъртоносната в Европа за последното десетилетие.

Трагедията на АМ "Струма" се превърна във водеща тема в новинарските емисии по целия свят. Развитието на ситуацията следят медиите на всички континенти. В свой материали Франс прес и Франс 24 посочват, че автобусната катастрофа е най-смъртоностната в Европа за последното десетилетие. 

В същото време световни лидери изразиха съпричастност към Северна Македония и България и поднесоха съболезнования към близките на загиналите. А Европейският съюз декларира готовността си да окаже помощ. 

"Мислим за жертвите на този ужасен инцидент в България, за техните семейства, както и за работещите на първа линия. Желаем на ранените бързо възстановяване. Бъдете силни! Европейският съюз е готов да помогне", написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

"Моите най-дълбоки съболезнования към семействата и приятелите на загиналите при трагичната катастрофа през изминалата нощ в България. В този ужасен момент Европа е с вас", пише председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич заяви, че споделя огромната скръб с гражданите на Северна Македония и България. 

Външното министерство на Турция също поднесе съболезнования към София и Скопие. Това направиха и посолствата на Русия и Съединените щати у нас.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК