Засилва се надпреварата между големите сили в Kосмоса

Геополитическата конфронтация отново започна да расте през последните години

22.11.2021 | 23:55 Редактор: Теодора Патронова
Засилва се надпреварата между големите сили в Kосмоса

Оръжейната надпревара между големите сили в Космоса се засилва. Това е логична последица от изострянето на конфронтацията между САЩ и техните западни съюзници, от една страна, и Китай и Русия, от друга, едновременно с развитието на новите технологии.

Космосът е само един елемент от това съперничество, наред с политиката, икономиката, търговията, енергетиката и киберпространството. Потенциален конфликт в тази сфера обаче буди особено силно безпокойство, тъй като може да има гибелни последици за цялото човечество.

И докато тази година космическият туризъм започна да набира скорост, едновременно с това се засилват опасенията, че откритото пространство все повече ще се превръща и в един от фронтовете на геополитическата и оръжейната надпревара. Паралелно с научните полети и проекти.

Геополитическата конфронтация, която бе спаднала след края на Студената война, отново започна да се засилва през последните години. Напрежението неминуемо се покачи и в Космоса, още повече че новите технологии не спират да се развиват, а Китай все повече се очертава като нов космически фактор наред с традиционните сили Америка и Русия.

В момент, когато държавите все повече разглеждат Космоса като нова арена за военно съревнование, споразуменията "Артемида" отразяват нарастващата роля на космическата агенция на САЩ НАСА като инструмент на американската дипломация. Геополитически съперници на Съединените щати като Китай и Русия многозначително не бяха поканени да се присъединят към проекта.

Военната надпревара в Космоса е пряко зависимо от геополитиката и отношенията между големите сили на Земята. Трудно е да се прецени какво ще предложи бъдещето, но остава надеждата, както и в случая с ядрените оръжия, здравият разум да вземе връх, предвид опасността от взаимно унищожение.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК