Нискообразовани? Що за хора са антиваксърите в Германия 

"Срещу глупостта няма лек", казва лекар по техен адрес

22.11.2021 | 17:05 Редактор: Здравко Черкезов
Нискообразовани? Що за хора са антиваксърите в Германия 

"Срещу глупостта няма лек", казва лекар по адрес на особено агресивните антиваксъри. А социоложка твърди: "Има очевидна връзка между образоваността и нежеланието да се ваксинираш". Що за хора са антиваксърите в Германия?

Все повече хора изпитват силен страх, гледайки как стремглаво растат числата на новозаразените в Германия, констатира берлинският лекар Волфганг Крайшер. Сред подплашените вече са и доста от онези, които доскоро не искаха да се ваксинират, казва лекарят, който е и председател на Съюза на личните лекари в Берлин-Бранденбург. В интервю за DW той разказва за тези гузни доскорошни антиваксъри, които постепенно са се убедили във важността на ваксините.

Нискообразовани и с крайнодясно мислене?

Пред имунизационните центрове в Берлин отново се извиват дълги опашки. Въпреки това Крайшер предупреждава, че все още много хора не желаят да се ваксинират. Нещо повече: агресивността на тези хора непрекъснато нараства.

"Разправят, че ваксините били вредни, че зад имунизацията се криели някакви мрачни сили. И че било крайно време да спрем ваксинациите, защото иначе сме щели да видим какво ни чака. Една пациентка дори подметна през рамо: "Надявам се да има наказание за всички вас". Какво да правиш, има такива случаи. Срещу глупостта още няма лекарство", казва медикът.

Но дали е само глупост или става дума за идеологическа и политическа нагласа? Социоложката Хайке Клювер от Хумболтовия университет в Берлин е съавтор на обширно изследване по въпроса, проведено сред 20 500 респонденти. През март 67% от тях вече са били ваксинирани или в очакване да им бъде поставена ваксина, 17 на сто още са се чудели, а 16% категорично отхвърляли ваксинацията. За тази последна група Клювер казва:

"Констатираме очевидна връзка между степента на образованост и нежеланието да се ваксинираш. Колкото по-ниско е образованието на един човек, толкова по-висока е съпротивата срещу ваксините. Освен това: противниците на ваксините гласуват главно за партията "Алтернатива за Германия" (АзГ) и застават на крайнодесни позиции. Тези хора в допълнение изпитват недоверие към политиката, към правителството, към медиите и към системата на здравеопазването като цяло", обяснява социоложката.

Тази група хора в Германия всъщност се консолидира още преди пандемията, а сега допълнително се втвърди. Клювер казва: "Ясно виждаме, че тези хора са против миграцията. Същите хора не желаят да спазват ограничителните мерки заради пандемията - не искат нито маски, нито дистанция". А това доведе до нов ръст на заразите в източните региони на Германия, където партията АзГ има особено много поддръжници.

Йозеф Холнбургер, който наблюдава крайнодесните тенденции и привържениците на конспиративни теории в страната, също констатира, че във въпросната група много важен е колективният дух. "Когато се разбере, че някой от тях се е ваксинирал, останалите реагират с огромно възмущение. За такъв човек те смятат, че се е прекършил, че е отстъпил."

И Холнбургер установава наличието на пряка връзка между крайнодесните възгледи, поставящи държавата под съмнение, и сегашната съпротива срещу ваксините. В момента бунтът на тези хора срещу ограничителните мерки и имунизационната кампания доминира, но в бъдеще може да го изместят други теми, казва Холнбургер. "Има хора с окръглен идеологически светоглед, които живеят в друга реалност и не подлежат на убеждаване чрез аргументи. Ще се натъкнем на същото и по други въпроси - примерно за мерките срещу климатичните промени."

От източните германски провинции Саксония и Тюрингия все по-често идват тревожни новини за нападения и заплахи срещу лекари и срещу ваксиниращи се. Дифузната група на упоритите антисистемно мислещи хора е силна и в южните германски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг.

Повечето германци одобряват ваксините и мерките

Редом с описаните групи хора, които се съпротивляват срещу ваксините по идеологически причини, наблюдаваме и много нерешителни граждани, които още не знаят дали ще се ваксинират, но са отворени за диалог. Цитираното допитване показва, че около 13% от хората в страната могат да бъдат убедени да се ваксинират, ако това им се предложи от личния лекар, комуто имат доверие, или пък ако ваксинацията им осигурява някакви ползи - например по-голяма свобода или пък финансово поощрение.

В Германия учените и лекарите са категорични за едно: политиците не бива да отстъпват нито сантиметър под натиска на радикалните антиваксъри. Точно обратното дори: длъжни са да продължат с твърдите мерки в борбата срещу пандемията.

Лекарят Волфганг Крайшер отива дори по-далеч: "За определени професионални групи трябва да се въведе задължителна ваксинация. Защото лично аз като пациент искам да съм уверен, че когато отида в болницата, персоналът там е ваксиниран и аз имам тази защита."

Хайке Клювер също смята, че не бива да се боим от твърдите мерки. Вярно, че те създават разлом в обществото, но той така или иначе вече съществува, припомня тя. И добавя най-важното: отчетливото мнозинство германци одобряват ваксинирането и приемат мерките в борбата срещу пандемията, дори най-болезнените.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК