Спад на желаещите да гласуват на балотажа за президент в Турция

Най-голям брой избирателни секции зад граница са разкрити във Великобритания

21.11.2021 | 14:08 Редактор: Искра Ангелова

На втори тур на президентските избори българските граждани в чужбина гласуват в 749 секции в 68 държави. Най-голям брой избирателни секции зад граница са разкрити във Великобритания – 132, където е и една от най-големите български общности. Изборният ден вече приключи за сънародниците ни в Австралия и Нова Зеландия.

За разлика от миналата неделя - днес секциите в Турция отвориха врати без пред тях да се вият опашки от желаещи да гласуват. В южната ни съседка са разкрити 125 секции, а право на глас имат 350 000 души. Към момента обаче се наблюдава слаб интерес към втория тур на президенските избори. 

Точно в 09:00 часа българско време започна изборният ден във Великобритания. Балотажът там протича спокойно, отбелязва координаторът от мрежата на изборните доброволци в Лондон Добромир Трифонов.

"Машинното гласуване става изключително бързо. На балотажа всеки човек гласува за по-малко от минута", коментира той.

По думите му във Великобритания не е имало проблеми с доставките на изборните книжа за секциите, където няма машини. Не така протече гласуването в Австралия и Нова Зеландия. В три секции не пристигнаха навреме и беше изпратен образец по електронен път. Деница Стоева от секционната избирателна комисия в Крайстчърч, обаче е категорична - това не е попречило на вота.

"Проблемът беше решен от ЦИК, като те ни изпратиха образец на бюлетината. Ние сме със съзнанието, че спазваме инструкциите на ЦИК и това прави вота валиден", допълни тя.

По думите ѝ избирателната активност е била значително по-ниска в сравнение с тази миналата неделя. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК