Има ли опасност вотът в Нова Зеландия да бъде невалиден?

Наложи се секцията в Крайстчърч сама да си печата изборните книжа

21.11.2021 | 08:51 Редактор: Здравко Черкезов

Изборният ден в Нова Зеландия минава спокойно, но активността е по-слаба в сравнение с първия тур. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR членът на СИК в Крайстчърч Деница Стоева.

На изборите миналата неделя бе заличена избирателна секция в Окланд заради влошена пандемична обстановка. Според Стоева ситуацията сега е абсолютно същата и съгражданите ни от Окланд отново не могат да пътуват до Крайстчърч, за да гласуват.

"Ние получихме избирателните списъци за втория тур от посолството, обаче бюлетините не пристигнаха. Проблемът беше решен от ЦИК, като те ни изпратиха образец на бюлетината", отговори председателят на СИК в Крайстчърч във връзка със закъснението на ЦИК да достави навреме изборните книжа.

Според нея няма опасност вотът да бъде невалиден.

"Ние сме със съзнанието, че спазваме инструкциите на ЦИК и това прави вота валиден. Няма основания той да бъде отменен", посочи Стоева и сподели каква е ситуацията в Австралия:

"В две от секциите, в Аделаида и Бризбън печатат бюлетини също като нас. В Мелбърн вчера много драматично DHL са отворили офис, за да им дадат бюлетините. Пърт, Сидни и Канбера са ги получили предишния ден, относително навреме".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК