Изборите в Нова Зеландия: Българите в Окланд практически не могат да гласуват

Изборният процес в Крайстчърч е гладък и безпроблемен, заяви председателят на СИК Деница Стоева

14.11.2021 | 09:00 Редактор: Здравко Черкезов

Изборният ден в Нова Зеландия се провежда изцяло в една секция – тази в Крайстчърч, след като секцията в Окланд не отвори заради влошена пандемична обстановка.

"Наистина много неприятно. В последния момент го научихме, а тя е по-голямата и по-старата секция", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на СИК в Крайстчърч - Деница Стоева.

По думите ѝ секция в Окланд винаги е имало, докато такава в Крайстчърч има за първи път през април.

"Българите в Окланд практически не могат да гласуват. Първо, разстоянията са огромни, а заради пандемията Окланд има специален статус и оттам може да се влиза и излиза само със специално разрешение", обясни Стоева.

44 са регистрираните българи в предварителните списъци на секцията в Крайстчърч, като 28 от тях са успели да упражнят правото си на глас. Изборният процес е гладък и безпроблемен, но проблемите започват с връщането на документите, стана ясно от думите ѝ.

"Пътува се трудно от Окланд, документите се връщат с дипломатическа поща и някой трябва да придружи пратката. Има и проблем кой ще докара бюлетините в България", отбеляза председателят на СИК в Крайстчърч.

Според нея има немалко българи, които имат желание да гласуват, но не могат поради изтекли документи. 

"От официалното преброяване има около 600 българи, които са се регистрирали в Нова Зеландия, обаче българите са значително повече от 600 и са предимно в Окланд. На последните избори те имаха рекордна активност – гласуваха около 150 души. Тогава в Крайстчърч гласуваха 39 души, което е сравнително висок процент, тъй като, за съжаление, голяма част от българите тук са с изтекли документи", посочи Стоева. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК