Важно било не дали, а кой и къде щял да брои разписките от машините

Практиката по света е разписките да се преместят на друго място, обясни политологът Даниел Стефанов

14.11.2021 | 08:10 Редактор: Здравко Черкезов
Важно било не дали, а кой и къде щял да брои разписките от машините

Основният проблем при машинното гласуване в България е липсата на капацитет в ЦИК и нейната зависимост от доставчика на тези машини, заяви политологът и преподавател в НБУ Даниел Стефанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента сме свидетели на потвърждението на това твърдение", смята той. Политологът допълни, че в моменти на предизборна кампания ЦИК силно се политизира, което прави разговорите и дебатите далеч от експертни.

Даниел Стефанов е на мнение, че е редно разписките да бъдат броени, но също така смята, че погрешно да се слага фокуса върху това колко процента от тях ще се броят. По негови думи е много по-важно кой и къде ще брои тези разписки и по какъв начин.

"Решението на ЦИК е секционните избирателни комисии да броят тези разписки. Това е леко абсурдно, защото причината да се въведе машинното гласуване е, че членовете на СИК след изборния ден са прекалено уморени и не могат добре да преброят бюлетините", посочи гостът.

Практиката по света е разписките да се преместят на друго място, в РИК или директно в ЦИК и там други хора да ги броят пред очите на медиите и наблюдателите. Идеята на всичко това, казва Стефанов, е да има ясна и прозрачна процедура и да се знае кой печели и кой губи на изборите.

"В България няма яснота какво става, ако има разминаване между резултата от протоколите и резултата от броенето на разписките. Знае се само, че водещ е този от протоколите", изтъкна политологът.

Гледайте целия разговор в BloombergTV.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК