Подготовка за вота и недоволство срещу ръчното броене на разписките на машините

Броени часове ни делят от изборите за президент и парламент

13.11.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Трескава подготовка за вота. Броени часове ни делят от изборите за президент и парламент. Под засилена полицейска охрана транспортираха до избирателните секции машините за гласуване. Две от политическите партии внесоха във Върховния административен съд жалби срещу ръчното броене на разписките от машините.

В столичното 81-во училище "Виктор Юго" ще бъдат разкрити 14 секции, като в пет от тях ще се гласува с две машини. Днес устройствата за вота бяха инсталирани и тествани пред част от членовете на секционните комисии. А по-късно бяха внесени и изборните книжа за вота утре. 

А след като ЦИК взе решение за ръчно броене на всички записки от машинното гласуване, някои представители на секционни избирателни комисии поискаха повече разяснения. Според други обаче, като Ивайло Герасимов, който е председател на избирателна секция, затруднения с преброяването членовете на комисиите няма да имат.

"Не се притеснявам от това да броя, защото и на предишните избори даже имаше бюлетини, които брояхме. Говорих и с други хора, те също не се притесняват, нямат опасения. Надявам всичко да мине по реда си както трябва", сподели той.

И докато за членовете на секционните избирателни комисии не се очакват големи затруднения, притеснения може да има при някои от гласоподавателите.

"Някой може да се притесни, да не обърка нещо, защото ще трябва да го броим втори път, да го описваме, ако сгрешим протокола - ще трябва да ходим до арената, за да се издаде нов протокол и отново да се попълва", допълни Ивайло Герасимов.

По-рано днес всички машини, които ще се използват на вота, бяха транспортирани до избирателните секции в страната. В петък вечерта 660 устройства за гласуване пристигнаха в Бургас и останаха под строга охрана в склад, откъдето потеглиха тази сутрин към изборните секции. 

В най-големия многомандатен избирателен район там екипът на "Информационно обслужване" е увеличен с 20 души, за да няма забавяне на изборния процес.

"Миналия път успяхме да приключим още в 03:30 ч., сега може атмосферните условия да попречат, но няма основания да не се справим в ранния следобед. С хронометър сме измервали начина, направили сме множество практически обучения. Как да ви кажа, опитахме се да съберем всички специалисти, запознати с изборния процес", коментира зам.-председателят на РИК - Бургас Михаил Хаджиянев.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК