Лирата се обезценява с часове, "скоро турците ще спят с долари под възглавниците"

Централна банка за пореден път снижи основния лихвен процент - от 16 на 15 на сто

20.11.2021 | 09:30 Редактор: Жаклина Иванова
Лирата се обезценява с часове,

Турската лира бележи все нови и нови негативни рекорди. Тя се обезценява буквално с часове. "Скоро турците ще спят с долари под възглавниците", казва икономически експерт.

От началото на студените месеци над Истанбул се носи необичайна миризма. Откакто цените на суровините и енергията експлодираха, мнозина се отопляват с въглища или дърва - природният газ в момента се е превърнал в лукс.

Жителите на 15-милионния град се тревожат, че гъстите пушеци от изгорени въглища са опасни за здравето. В някои дни метрополията край Босфора още отсега е под похлупак от гъст смог.

Причините за високите цени на енергията се коренят във валутната криза, която избухна преди три години и продължава и до днес. Високата инфлация от 19,89% поставя турската лира под силен натиск. Националната валута се обезценява буквално с часове, отбелязвайки все нови и нови отрицателни рекорди.

За един долар междувременно трябва да се броят 10,6 турски лири. За пръв път в най-новата турска история бе премината психологическата граница от 10 лири за долар. От началото на годината лирата се обезцени спрямо долара с над 30%, пише DW.

Сред турското население расте недоволството от това, че политиката не успява да овладее огромната инфлация и предизвиканите от нея колебания в цените. Опитите за противодействие на турското правителство както в икономическата, така и в паричната политика, не дават ефект. Независимо от това турската Централна банка за пореден път снижи основния лихвен процент - от 16 на 15 на сто.

Курсът на Централната банка до голяма степен се влияе от мнението на президента Ердоган, който неизменно повтаря, че е враг на високите лихви. Ердоган многократно е сменял ръководството на Централната банка, когато то не е следвало неговите препоръки. Но понижаването на основния лихвен процент в условията на инфлация е твърде необичайна мярка. Централните банки обикновено реагират точно обратното на високи инфлационни нива.

И макар че икономически експерти подлагат действията на Ердоган на силна критика, той не спира да повтаря като мантра следното: "Лихвите са причината, инфлацията е резултатът".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК