Германия обмисля национална карантина: Ситуацията е извънредна!

Австрия въвежда пълен локдаун и задължителна ваксинация

19.11.2021 | 18:07 Редактор: Искра Ангелова

Австрия въвежда пълен локдаун и задължителна ваксинация. Така страната става първата в Европа, която ще узакони задължителното имунизиране срещу коронавирус. В Германия също вече се заговори за нова национална карантина.

Дни след като Австрия наложи ограничения за неваксинираните, такива вече има и за всички. Пълният локдаун започва от понеделник.

"Не искаме пета вълна. Дълго време бяхме против задължителната ваксинация, но има твърде много политически сили - противници на ваксинацията и твърде много фалшиви новини", заяви канцлерът на Австрия Александър Шаленберг.

"Налагането на блокирането е "последна мярка". Мярката идва на фона на близо 16 000 новозарезени на девет милиона население за ден. И ниво на ваксинация под средното за Западна Европа", коментира министърът на здравеопазването в Австрия Волфганг Мюкщайн.

А задължителното имунизиране ще влезе в сила от 1 февруари 2022 година. Според новите мерки австрийците ще могат да излизат от дома си само до магазина или за лекар. 

В съседна Германия - 16-те провинции въведоха строги ограничения за неваксинираните и на практика пълен локдаун за тях. За да използват обществен транспорт или да ходят на работа, те ще трябва да представят негативен тест за коронавирус. 

На неваксинираните ще бъде забранен достъп до обществени места в райони, където броят на хоспитализираните е над трима пациенти на 100 000 души в последните 7 дни. За здравните работници в Германия се изисква задължителна ваксинация срещу Ковид -19. 

"Настоящата ситуация е извънредна ситуация на национално ниво. Коронавирусната инфекция се развива по-сериозно, отколкото беше през предишната седмица", каза министърът на здравеопазването в Германия Йенс Шпан.  

И в Гърция от понеделник хората без ваксина ще могат да посещават закрити обществени места само с отрицателен тест. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК