Pfizer подписа сделка със САЩ за 10 млн. хапчета срещу Ковид-19

Договорът е на стойност $5,29 млрд.

18.11.2021 | 17:18 Редактор: Теодора Патронова
Pfizer подписа сделка със САЩ за 10 млн. хапчета срещу Ковид-19

"Pfizer Inc" подписа сделка на стойност 5,29 млрд. долара с правителството на САЩ за доставка на 10 млн. таблетки от пероралното антивирусно лекарство Ковид-19.

Пероралното лекарство може да бъде обещаващо ново оръжие в борбата срещу пандемията, тъй като може да се приема като ранно домашно лечение, което да помогне за предотвратяване на хоспитализациите и смъртните случаи.

Във вторник Pfizer подаде заявление за разрешение за употреба на лекарството "Паксловид" в САЩ и заяви, че очаква да произведе 180 000 таблетки до края на следващия месец и поне 50 млн. до края на 2022 г.

"Това обещаващо лечение може да помогне за ускоряване на пътя ни за излизане от тази пандемия, като предложи още едно животоспасяващо средство за хората, които се разболяват от Ковид-19", заяви Ксавие Бекера, секретар на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ.

По-рано този месец компанията съобщи, че лекарството намалява с 89% вероятността от хоспитализация или смърт при възрастни, изложени на риск от тежко заболяване.

Резултатите от проучването показват, че лекарството на Pfizer превъзхожда хапчето на Merck & Co Inc, молнупиравир, за което миналия месец беше доказано, че намалява наполовина шанса за смърт или хоспитализация за пациенти с Ковид с висок риск от тежко заболяване, пише БГНЕС.

Правителството на САЩ подписа също договор на стойност 2,2 млрд. долара за курсове на лечение с лекарството на Merck.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК