Задлъжняла до уши китайска компания продаде дял за $1,1 млрд. заради падеж

China Evergrande Group всячески събира средства, за да изплати дълга си

18.11.2021 | 13:20 Редактор: Здравко Черкезов
Задлъжняла до уши китайска компания продаде дял за $1,1 млрд. заради падеж

Търсенето на средства от китайските имотни компании се засилва в момент, когато индустрията се стреми да смекчи ограничената си ликвидност, предава Bloomberg.

Само през последните 24 часа компании в страната обявиха планове да наберат 2,4 млрд. долара, с което общата сума през миналата седмица достига най-малко 4,2 млрд. долара, сочат изчисления на Bloomberg.

Сред новообявените инициативи за набиране на пари са продажбата от China Evergrande Group на дял в HengTen Networks Group и втората продажба на акции от Country Garden Services Holdings за шест месеца, както и продажбата на чуждестранни облигации от две държавни строителни компании.

Имотните компании засилват усилията за набиране на средства, тъй като се стремят да изплатят дълг в момент, когато строгите правила за поемането на дългове, завишените лихви по кредитите и забавянето на продажбите на жилища ограничават традиционните източници на финансиране.

Китайските държавни ръководители дадоха ясно да се разбере, че очакват от строителните компании да изпълняват задълженията си, въпреки че властите запазват ограниченията за сектора.

Въпреки паниката сред притежателите на облигации властите не са склонни да предоставят финансова помощ. Причината е в решителността на Пекин да намали неморалните пазарни ходове и да накаже кредиторите, които в миналото са игнорирали рисковете или са приемали, че компаниите с големи задължения винаги ще получат спасителна помощ.

"Централното правителство явно не иска да участва в спасяването на строителни компании", коментира Стивън Люн, изпълнителен директор на UOB Kay Hian (Hong Kong).

Какви сделки бяха обявени вчера и днес?

Evergrande съобщи в четвъртък, че се е договорила да продаде целия си дял от 18% в компанията за интернет услуги HengTen на цена от 273 млн. долара, поредната продажба на актив от затъналия в дългове имотен гигант. Продажбата съставлява отстъпка от около 24% спрямо цената на акциите на HengTen в края на търговията в сряда. Evergrande заяви, че очаква да претърпи загуба от около 1,1 млрд. долара от продажбата.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК